SEB och franska kapitalförvaltaren Lyxor lanserar en multistrategi-hedgefond i UCITS-format som ska finnas tillgängliga för svenska bankens institutionella och privata kundkrets. Den växande trenden med efterfrågan för alternativa produkter med daglig likviditet ligger bakom samarbetet.
SEB i nytt fondsamarbete med Lyxor
Mest läst i kategorin
Två finansiella parter med kombinerad lång expertis inom alternativa investeringar, risk management och fondstrukturering ville skapa en innovativ lösning inom alternativa investeringar. Dessförinnan märkte en av parterna, SEB, ett växande intresse från investerare för breda och dagligt handlade hedgefondprodukter. Det är anledningen till att banken nu går ihop med franska kapitalförvaltaren Lyxor Asset Management för att lansera Lyxor SEB Multi-Strategy Fund, en dagligt handlad UCITS-hedgefond som ger investerare tillgång till ett antal underliggande förvaltare genom en så kallad managed account-plattform.
Kontakten initierades av SEB, enligt Eric Hoh, chef för bankens likvida alternativa lösningar.
– Vi kontaktade Lyxor om det här för ungefär ett och ett halvt år sedan. Det har sin bakgrund i att det finns en efterfrågan från marknaden. Vi märkte att här fanns en stor efterfrågan för en bred, diversifierad och dagligt handlad hedgefondprodukt och vi har haft en diskussion inom banken om hur vi kan göra det på bästa sätt. Det handlar om att hitta de bästa strategierna för att sätta ihop en diversifierad portfölj. För att åstadkomma detta valde vi att samarbeta med en professionell partner. Med den lösning vi har valt skapas en enorm flexibilitet i strukturen vilket gör att vi hela tiden kan förädla, förfina och följa med i utvecklingen, säger han i en intervju.
Samma intresse för nya investeringslösningar har även Lyxor noterat, menar Mattias Gustawsson, chef för institutionell försäljning av alternativa lösningar i Norden. De strukturella marknadsförändringarna med låga räntor, volatila aktiemarknader och ökad korrelation mellan aktier och obligationer ligger bakom utvecklingen.
– Det får investerare att i allt högre grad vända sig till alternativa strategier för diversifiering och en icke-korrelerad avkastning. Tanken och ambitionen för vårt samarbete var att adressera detta och att hitta en lösning på de utmaningar som investerarna möter i dag. Strukturen innebär också att SEB är investeringsrådgivare medan Lyxor driver fonden så vi kan således gemensamt granska och övervaka de existerande förvaltare vi har i fonden samt nya attraktiva kandidater och ambitionen är att det ska växa. Detta innebär också att de förvaltare som blir invalda i fonden har genomgått två separata besiktningar från två separata bolag och detta ser vi som en ganska unik aspekt och en positiv faktor för fonden, säger Gustawsson till Realtid.se.
Managed account-lösningen var central då det innebär att strukturen i upphandlingsprocessen av de underliggande förvaltarna skräddarsyr strategierna och ber de förvalta pengarna på ett mer ändamålsenligt sätt för just den här fonden.
– För att sätta saken i lite kontext är det så att investerarnas tillgång till diversifierade strategier har legat inom det så kallade fond-i-fondformatet. Det är ett bra format, men kostnadsstrukturen har varit mindre gynnsam och dessutom har man ofta uppnått en överdiversifiering samt många överlappande positioner i fonden. Dessutom, och här kan vi ta 2008 som exempel, hjälpte inte den låga korrelationen som den skulle. När kunderna ville ha pengarna tog det ofta lång tid. Med den här produkten vill adressera dessa faktorer. Det ska vara en kostnadseffektiv lösning, med låg samvariation med marknaden och hög likviditet. Här får vi också tillgång till ett större universum av förvaltare. Vi kan välja vem som helst i världen, som vi bedömer har förmågan att leverera den avkastning våra kunder söker, säger SEB:s Eric Hoh.
Fonden är live sedan onsdagen den 18 maj och har initialt fem underliggande hedgefondstrategier: equity long/short, global makro, en marknadsneutral aktiestrategi, event driven och CTA. Ytterligare en till förvaltare väntas tillkomma inom ett par månader. Men det ska finnas en viss omsättning av förvaltare i fonden så alla som är upphandlade ska inte alltid ha kapital att förvalta.
– Det kan vara så av olika skäl att vissa förvaltares strategier fungerar under specifika marknader men inte under andra. För oss är det inget självändamål att byta ut förvaltare, men strukturen är så flexibel att om det inträffar något kan vi snabbt kan dra ner allokeringen av risk till den förvaltaren. Förvaltare, som inte levererar kan bytas ut, säger Hoh.
I den officiella kommentaren står det att detta är en game-changer. Kan ni utveckla hur? Handlar det om just det ni nämnde, likviditeten, flexibiliteten och transparensen eller finns något annat bakom det påståendet?
– I kraft av att fonden är en diversifierad, likvid och transparent produkt i UCITS-format så innebär det att hedgefonder som tillgångsklass i större utsträckning kan nå ut till en ny typ av kund. Fonden passar givetvis även institutionella investerare men dessa attribut är särskilt viktiga för privata kunder. Det har historisk varit svårt för investerarna att få tillgång till de här förvaltarna i ett reglerat och tryggt format. Genom att vi har utvecklat en multi-manager-fondstruktur, med underliggande strategier i stället för fonder, har vi således jobbat ingående med underliggande förvaltare för att skapa de här dagliga strategierna. Detta har skapat en ökad förväntan på likviditet, transparens och reglering för hedgefonderna. Det är aspekter som i dagens marknadsläge ger alltmer fokus, säger Mattias Gustawsson.
SEB:s Eric Hoh tillägger:
– Game changern är att avgifterna och strukturen kommer skapa en win-win-situation mellan investerare och förvaltare. Investerarna får tillgång till förvaltare som de annars inte haft möjlighet till till en rimlig kostnad. Med större volymer kommer priserna att gå ner, vilket är bra för hela kollektivet. Sedan ska tilläggas att det här inte är en lågkostnadsprodukt i likhet med indexprodukter eller ETF:er. Här gäller det att gå den fina linjen mellan att ha en anpassad struktur som gör att vi kan nå de bästa förvaltarna å ena sidan och samtidigt hitta en så kostnadseffektiv lösning som möjligt.
Fonden är nu live med 150 miljoner dollar i initialt kapital. Hoh betonar att det alltid är svårt att få in mycket kapital i början eftersom en track record är viktig för investerarna.
– Vi är långsiktiga och noggranna. Idag finns fem förvaltare och vi ska lägga till en sjätte inom ett par månader. Som vanligt hänger det mycket på track record, därför hoppas jag att vi lyckas bra med avkastningen under de första 6-12 månaderna, avslutar han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.