Realtid

SEB dras in i Panama-skandalen

Realtid.se
Uppdaterad: 28 apr. 2016Publicerad: 28 apr. 2016

Ett dotterbolag till storbanken ska ha varit mer aktivt än Nordea när det gäller att hjälpa kunder gömma pengar i brevlådeföretag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordea var i princip ensam som svensk bank om att få stark kritik när uppgifter från de så kallade Panama-dokumenten visade att banken hjälpt sina kunder att gömma pengar i skatteparadis med hjälp av brevlådeföretag.

Men nu visar nya uppgifter att SEB genom sitt tidigare dotterbolag LWM i Luxemburg har registrerat fler bolag än sin utskällda konkurrent.

Det rapporterar Sveriges Radios Ekot med hänvisning till finska public service-bolaget Yle.

Bolaget LWM, som ägdes av SEB mellan 1999 och 2014, hade ett tätt samarbete med den skandalomsusade advokatbyrån Mossack Fonseca – vars läckta korrespondens utgör de så kallade Panama-dokumenten. LWM ska liksom advokatbyrån ha sålt och köpt brevlådeföretag i skatteparadis.

SEB:s chef för group complience, Gent Jansson, uppger att det till dels handlat om "skatteoptimering.. 

 – Naturligtvis är ju ofta en drivkraft att ha strukturer där man försöker få beskattning i länder som har lägre skatt än andra länder, så visst finns det inslag av en skatteoptimering, säger han.

– I dag är vår policy väldigt tydlig. Vi kräver av våra kunder att de fullgör skattskyldighet i de länder där de är skattesubjekt. Vi ställer också krav på att våra kunder är fullt öppna med information till oss om hur deras strukturer och förmögenheter ser ut. Och vi kräver av våra kunder att de också är transparanta mot myndigheter.

LWM har sedan 2014 sålts och har i dag finska ägare.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]