Göran Persson delar folket: Antingen är han bäst eller totalt oduglig. Realtids chefredaktör Johan Såthe imponeras av en klassresenär som struntar i omgivningens förväntningar.
Se upp för Göran Perssons högerkrok!
Mest läst i kategorin
När jag växte upp på 70- och 80-talet fanns ett tydligt hat mot Olof Palme, inte minst från borgerliga kretsar. Ryktena och svartmålningen av människan Olof Palme tog sig många gånger uttryck som inte var särskilt trevliga.
Särskilt starkt var hatet inom militären, polisen och näringslivet. Olof Palme föddes in överklassen och de fina salongerna – men valde att göra karriär inom vänstern och socialdemokratin.
Det ”sveket” mot sin egen klass är sannolikt en viktig pusselbit till hur hatet mot Olof Palme uppstod.
Eftersom Olof Palme mördades i februari 1986 kan vi bara spekulera i hur hans eftermäle hade varit om han fått åldrats och eventuellt hittat en ny karriär efter sin tid som statsminister.
Kanske hade Olof Palme arbetat inom FN eller EU innan sin pension? Kanske hade han gjort som Göran Persson och jobbat med lobbying och styrelseuppdrag i näringslivet? Hade det senare inträffat hade Olof Palme återförenats med flera av sina barndomsvänner. Kanske hade hatarna då slutat hata när Palme åter var i sitt rätta fack.
Det blev i veckan klart att den före detta statsministern Göran Persson föreslås att ta över ordförandeklubban i Swedbank.
Reaktionerna på beskedet har varit blandade, vissa tycker att en före detta finans- och statsminister är precis vad ett krisande Swedbank behöver – den åsikten delar jag.
Andra menar att Göran Persson inte alls har de kvalifikationer och kunskaper som krävs för att leda en stor bank. Att han varit finansminister, statsminister och sitter i Ålandsbankens styrelse räcker inte som meriter, enligt kritikerna.
Realtids krönikör Per Lindvall menar att valet av Göran Persson till Swedbank är ”ett fattigdomsbevis”.
Läs hela Lindvalls krönika här>>
Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold är inte heller imponerad. Han menar att det i dagens moderna digitaliserade affärsliv behövs andra kompetenser än att vara ”bra på att peka med hela handen”.
Om jag får ta på mig amatörpsykolog-hatten: Jag tror att mångas motvilja mot Göran Persson är ett slags inverterad variant av Palmehatet. Givetvis är det inte lika starkt hatiskt, men det finns ändå att element av att man, med- eller omedvetet, vill att människor ska vara förutsägbara och möjliga att placera in i ett tydligt fack.
Göran Perssons klass- och livsresa har i någon mening gått åt andra hållet jämfört med Olof Palme. Han föddes in arbetarklassen, men har med sitt skarpa intellekt och sin kompetens arbetat sig upp i samhället. Han nöjde sig inte med att bli kommunpampen HSB – Han Som Bestämmer – i Katrineholm, han nöjde sig inte med att bli finansminister.
Och – det är nog det här som retar många – han nöjde sig inte med att ha varit statsminister.
Göran Persson skiter i vad andra tycker. Han köper det överklassgods i Sörmland som han vill ha därför att det är han hade råd med det och det var hans dröm. Att folk som kommer från hans klass och arbetat inom socialdemokratin inte brukar ha möjlighet – eller våga – att köpa ett gods är inget som bekymrar Göran Persson. Detsamma gäller beslutet att bli välbetald konsult på moderatstämplade pr-firman JKL.
Jag tror att man kan sammanfatta Persson-hatet i två punkter:
• Han är uppenbart väldigt smart och slagfärdig. Och han vet om det. Han vinner ofta debatterna mot sina ”hatare”.
• Han låter sig inte placeras i tråkiga den sosse-mall där hans kritiker tycker att han hör hemma.
Jag beundrar Göran Perssons för hans, som jag uppfattar det, mod att leva sitt liv som han vill – avsett vad andra tycker. Och 70 år fyllda fortsätter han att prestera och göra nya saker, typ ta över ansvaret för en krisande storbank.
Med det sagt, många av Göran Perssons citat har inte åldrats särskilt väl. Kanske inte heller hans buffliga ledarstil från 90-talet.
Här är en Youtube-samling med några av Göran Perssons mest minnesvärda stunder. Några av sågningarna av Carl Bildt är rätt brutala.
Jag tror att Göran Persson med sin analytiska skärpa, internationella kontakter och kommunikativa förmåga kommer att kunna göra ett riktigt bra jobb som styrelseordförande för Swedbank. Han kommer att göra det som krävs för att få ordning på banken.
Min förhoppning är också att Göran Persson hamnar i några riktiga heta debatter där han plockar fram den verbala vänstersläggan.
Eller är det högerkrokar han slår numer?
***
Bostadsutvecklaren Oscar Properties kris har varit en långdragen följetong hos medierna. Realtids krönikör Per Lindvall sammanfattar de senaste turerna här>>
***
Alla branscher förändras ständigt – men det är få ställen där det är lika tydligt som hos bankerna. Fintechbolagen utmanar de gamla bankerna och deras affärsmodell på ett mycket intressant sätt. Det talar veckans panel om, läs mer här>>
Även Realtids krönikör Claes Folkmar tar sig an fintechbolagen i den här krönikan>>
***
Realtid var i veckan först med att rapportera om att hedgefonden Nektar avvecklas.
***
Det blir Henrik Nyblom som tar över Swedbank Roburs succéfond Ny Teknik. Att ta över efter radarparet Erik Sprinchorn och Carl Armfelt är nog det bland det tuffaste man kan ge sig på. Å andra sidan kanske det skapar möjligheter att överraska positivt?
***
I morgondagens karriärintervju har reporter Olof Swahnberg intervjuat Alectas kapitalförvaltningschef Hans Sterte. Missa inte den.
***
Trevlig helg!
—