"Scenförändringen för Petter Stordalen på bara några veckor kunde knappast vara större." Realtids Torbjörn Isacson skriver i en krönika om tre risktagare. Petter Stordalen är en av dem.
"Scenförändringen kunde knappast vara större"
Mest läst i kategorin
Petter Stordalen
Scenförändringen på bara några veckor kunde knappast vara större. Vi är vana vid att se den norske hotellkungen Petter Stordalen dominera podiet med bombastiska uttalanden om den fantastiska framtid som väntar hans företagsgrupp. Invigningarna av nya hotell tycktes bara bli allt mer spektakulära, ständigt med Petter Stordalen i centrum.
I ett närmast tårfyllt videoklipp vädjar Petter Stordalen nu istället om statligt stöd. Resebranschen har aldrig varit med om en liknande nedgång, och han ber om hjälp för att kunna behålla de anställda som nu masspermitteras. Petter Stordalens cirka 200 hotell står i stort sett tomma. Samtidigt bygger han vidare med en rad stora projekt runtom i Norden. Att på kort tid starta nya hotell kräver mycket kapital, och det krävs både tid och utgifter för marknadsföring för att nå upp till lönsamhet när hotellet väl är invigt.
Vinterns köp av Ving, som vanligt presenterat under uppmärksammade former med Petter Stordalen i huvudrollen, utvecklas snabbt till ytterligare en mardröm. Frågan är snarast hur lång tid det kommer att ta innan medinvesteraren Altor, som visserligen också har en hel del uppflammande bekymmer i sin bolagsportfölj, tar ett stadigare grepp om taktpinnen i resejätten. För Petter Stordalen lär det bli väldigt svårt att hålla kontrollen över hela sitt snabbväxande imperium.
Anrättningen blir inte bättre av att Petter Stordalen för inte så länge sedan blev ny storägare i Stureplansgruppen, som går på knäna i den nuvarande krisen och också vill ha statligt stöd, samtidigt som ägarna de senaste åren plockat ut stora utdelningar. Det blir eller inte bättre av att Stordalen även är delägare i det lyxbetonade rederiet Hurtigruten, som också vädjar om statligt stöd.
Det faktum att Petter Stordalen mellan åren 2014 och 2018 tog nära 600 miljoner norska kronor i aktieutdelning från sitt holdingbolag har redan tidigare väckt upprörda känslor i Norge. Å andra sidan har han tidigare påstått sig vara god för 2 miljarder kronor i likvida medel, vilket kan komma väldigt väl till pass nu.
Familjen Stordalens holdingbolag Strawberry redovisade i det senast släppta bokslutet, för 2018, en omsättning på 11 miljarder kronor och ett resultat efter finansnetto på 330 Mkr. Justerat eget kapital anges till 2,4 miljarder kronor, vilket ger en soliditet på 23 procent. Varken marginaler eller den finansiella styrkan tål med andra ord den nuvarande typen av undantagstillstånd särskilt länge.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.