Totalt uppgår kraven mot SBB nu till över 150 miljoner euro. Samtidigt har aktiekursen rasat i flera dagar i rad, vilket ökar pressen på fastighetsbolagets ledning.
SBB:s obligationskris växer – nya krav på över en halv miljard
Mest läst i kategorin
SBB:s (börskurs Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) problem med obligationsägare fördjupas efter att nya krav på närmare 600 miljoner kronor har presenterats. De totala kraven uppgår nu till över 150 miljoner euro, rapporterar flera medier.
Enligt ett pressmeddelande har tre nya obligationsinnehavare – FFI Fund, FYI och Olifant Fund – framfört krav gällande obligationer till ett värde av 52 miljoner euro. Kraven rör obligationer som förfaller 2028 och 2029, utgivna under bolagets EMTN-program för 2020 och 2021.
Missa inte: Fastighetsbolag på väg mot börsen före årsskiftet. Realtid
Backat 30 procent
Konflikten handlar i grunden om hur räntetäckningsgraden ska beräknas. Enligt DI menar obligationsägarna att SBB bryter mot villkoren efter att bolaget valt att inte räkna in intresse- och samriskbolag i beräkningen.
De nya kraven kommer i ett kritiskt läge för SBB. Aktien har backat fem dagar i rad och efter att liknande krav blev kända förra veckan rasade aktien med över 9 procent, skriver Dagens Industri.
Hittills i år har aktien tappat närmare 30 procent av sitt värde, skriver EFN.
”Kan inte vara helt säkra”
SBB:s vd Leiv Synnes uttrycker stark tillförsikt inför den kommande rättsprocessen mot hedgefonden Fir Tree i London, men analytiker som DI talat med är betydligt mer försiktiga i sina bedömningar.
”Det jag har fått till mig är att det är osäkert hur det kommer att gå. Jag tror inte att de kan vara helt säkra. Visst, de har tagit konsultation och fått bedömningar gjorda av proffs, men det finns alltid en risk”, säger hen till tidningen.
Läs mer: Raset fortsätter – SBB mer än halverad under hösten. Dagens PS
I sitt pressmeddelande tar SBB kraftigt avstånd från att man skulle ha brutit mot EMTN:s villkor. Fir Trees krav avfärdas också som ”störande och grundlösa”.
I en tidigare intervju med Affärsvärlden har Synnes medgett att den pågående rättstvisten försvårar bolagets möjligheter att ta nya lån, vilket komplicerar den strategiska omvandling som bolaget försöker genomföra.
Missa inte: Framtiden för fastighetsmarknaden: ”Psykologiska faktorer”. Realtid TV
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.