Rörelseresultatet om 662 miljoner kronor för det tredje kvartalet var ett av SBAB:s bästa kvartalsresultat hittills och för niomånadersperioden januari-september var resultatet om 2 053 miljoner kronor det bästa någonsin.
SBAB: "På tok för mycket pengar på sparkonton hos storbankerna till noll-ränta"
Mest läst i kategorin
Bolånemarknaden präglades av en allt hårdare konkurrens vilket dämpade SBAB:s marknadsandelsutveckling trots relativt god volymtillväxt.
Sammantaget under niomånadersperioden har utlåningstillväxten varit stark med nyutlåning om 75,8 miljarder kronor och utlåningstillväxt om 28,4 miljarder kronor. I september slog nyutlåning för bolån rekord med 6,7 miljarder kronor för en enskild månad. Det framgår av ett pressmeddelande.
SBAB:s marknadsandelar per 31 augusti relativt per årsskiftet var för bolån oförändrad om 8,47 procent, för fastighetslån till flerbostadshus ökade den från 14,29 till 14,94 procent och för fastighetslån till bostadsrättsföreningar minskade den från 10,06 till 9,92 procent.
– Framgent kan våra marginaler komma att påverkas negativt av den tilltagande konkurrensen på bolånemarknaden och av en finansieringsmarknad som präglas av att Riksbanken minskar sina köp av bostadsobligationer, säger vd Klas Danielsson i en skriftlig kommentar.
– Vår inlåning fortsätter att växa men har den senaste tiden visat en lägre tillväxttakt relativt utlåningen. Vi kommer därför under den närmaste framtiden rikta ett ökat fokus på vårt inlåningserbjudande och på att öka inlåningstillväxten. Det ligger alldeles på tok för mycket pengar på sparkonton hos storbankerna till noll-ränta, och det vill vi hjälpa till att ändra på.
Under september fick SBAB beslut från Finansinspektionen om ökat kapitalbaskrav. Finansinspektionens beslut är ett resultat av genomförd översyn- och utvärderingsprocess. Det totala kärnprimärkapitalkravet på gruppnivå beräknas till 9,2 procent, vilket kan jämföras med SBAB:s kärnprimärkapitalrelation om 13,3 procent vid utgången av tredje kvartalet 2021. Sammantaget uppgår det riskbaserade kärnprimärkapitalkravet i Pelare 2 till 2,19 procent och avser kreditrelaterad koncentrationsrisk, ränterisk i övrig verksamhet, kommersiella fastigheter samt brister kopplade till interna modeller, av vilka de senare bidrar med 1,21 procent.
– Vi har sedan tidigare identifierat brister i våra interna modeller för kapitaltäckning av kreditrisk varför vi dels använt oss av ett självpåtaget artikel 3-påslag i kapitaltäckningen och i rapporteringen, dels genomfört ett arbete med att uppdatera de interna modellerna i IRK-systemet. Ansökan är inskickad om att få modellerna godkända. Vår bedömning är att implementeringen av de uppdaterade modellerna, efter Finansinspektionens godkännande, ska åtgärda identifierade brister och därför leda till ett minskat Pelare 2-krav, säger Klas Danielsson.
Tredje kvartalet 2021 (jämfört med andra kvartalet 2021)
• Den totala utlåningen ökade med 2,2 procent till 451,3 miljarder kronor (441,7).
• Räntenettot minskade till 1 025 mnkr (1 031), främst drivet av lägre räntemarginaler på bolåneutlåningen.
• Rörelseresultatet var i princip oförändrat jämfört med föregående kvartal och uppgick till 662 mnkr (663), eftersom både intäkter och kostnader var i nivå med föregående kvartal.
• Kreditförluster (netto) fortsatt låga och uppgick till positivt 5 miljoner kronor (negativt 4).
• Avkastning på eget kapital uppgick till 11,0 procent (11,3), K/I-talet uppgick till 34,8 procent (35,5) och K/U-talet uppgick till 0,31 procent (0,33).