Realtid

Saxborn: "Jag är förvånad över att kontorsmarknaden är så stark"

Henrik Saxborn, avgående vd för Castellum. Foto: TT
Foto: TT
Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 21 apr. 2021Publicerad: 21 apr. 2021

Henrik Saxborn lämnade på onsdagen sin näst sista, eller eventuellt kanske till och med sista, delårsrapport som vd för fastighetsbolaget Castellum. För Realtid berättar han om hur fastighetsmarknaden har förändrats under hans tid på bolaget och varför han tycker att hållbarhetsfrågor är så viktiga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 7 april kablade bolaget ut meddelandet att Saxborn ska lämna bolaget, där han varit vd sedan 2013 och dessförinnan var vice vd i sju år. Beskedet kom kort tid efter att storägaren Rutger Arnhult vunnit en infekterad strid om ordförandeposten i Castellum. Henrik Saxborn ska vara kvar i bolaget i upp till sex månader, eller tills att en ny vd är på plats.

Kvartalsrapporten kom in enligt förväntningarna, och visar ett resultat på rekordnivå. 

-Med tanke på att vi befinner oss mitt i en pandemi måste jag säga att jag är förvånad över att kontorsmarknaden är så stark, säger Henrik Saxborn.

-Och Castellum är ännu starkare. Vi får in våra hyror och har inte drabbats av några inga konkurser.

Castellum har under senare år dragit ned på traditionella butiker i sitt fastighetsbestånd, och ökat inom logistik som riktar sig mot den snabbväxande e-handeln.

-Vi visar också att vi laddar om för framtiden, säger Henrik Saxborn.

-Vi kommer att satsa på nyproduktion och logistik, där vi kommer att bygga mycket nytt.

Castellum sålde nyligen bland annat ett större paket logistikfastigheter till amerikanska Blackstone för 5,0 miljarder kronor. I december i fjol såldes logistikfastigheter för 5,2 miljarder till samma köpare.

ANNONS

-Vi har därmed också visat vilka värden som finns i balansräkningen, konstaterar Henrik Saxborn.

Han kan samtidigt se tillbaka på en fastighetsmarknad som förändrats kraftigt under hans tid på Castellum.

-Fastighetsmarknaden är helt förändrad. Globaliseringen har gjort att vi gått från en nordisk till en europeisk marknad. Och vi har gått från att vara ett nordiskt fastighetsbolag till att vara ett europeiskt. När jag började hade vi 12 000 aktieägare, nu är vi ett globalt investeringsalternativ med 85 000 aktieägare och ett stort internationellt ägande.

Enligt Henrik Saxborn har fastighetsmarknaden blivit en mer finansiell verksamhet än vad den var, samtidigt som frågor kring hållbarhet fått en helt annan ställning än tidigare.

-Castellum är bland de främsta inom hållbarhet i världen. Vi är numera jämspelta med dem som vi tidigare såg upp till som ledande. Men vi har fortfarande en massa framför oss.

”Nu vaknar de finansiella marknaderna upp och förstår att hållbarhet inte är en dagslända, det finns ingen annan väg att gå.”

Henrik Saxborn ser framför sig att hållbarhetsfrågorna bara kommer att bli viktigare för fastighets- och finansbranscherna.

-Nu vaknar de finansiella marknaderna upp och förstår att hållbarhet inte är en dagslända, det finns ingen annan väg att gå. Man förstår att hållbara investeringar är lönsamma. Trycket från ägarhåll är ett helt annat än tidigare, och det är bara början.

ANNONS

Även om han medger att det förekommer ”grönmålning” inom hållbarhetsområdet, så anser han att de positiva exemplen är så många fler. Däremot menar han att det fortfarande finns väldigt mycket okunskap, och kunskapen måste öka i alla led.

En annan trend som enligt Henrik Saxborn bara kommer att fortsätta är urbaniseringen.

-Även om en del citylägen i Stockholm kommer att vara för dyra så innebär det bara att orter som Uppsala och Norrköping kommer att växa istället. Det ställer i sin tur stora krav på hållbara transporter. Här finns hur mycket som helst att göra.

Däremot tror han inte att det kommer att vara så stort tryck på kontorsmarknaden som befarat.

-Det som sker på kontorsmarknaden kommer att påverka på väldigt lång sikt. Arbetssättet kommer att bli annorlunda, och vi ser effekter på de stora kontorsytorna. Man kommer att behöva bygga om ytor.

Han tror dock inte att ytorna per anställd kommer att minska, snarare tvärtom. 

-Man måste jobba extremt mycket med att vara en bra arbetsgivare, där arbetsplatsen är en viktig del. Det kommer att krävas mer sociala ytor, och företagen måste se till att kanske 80-90 procent av de anställda kan vara på plats på onsdagen och torsdagen.

Kraven på fastighetsägarna kommer också att öka.

ANNONS

-Det kommer att krävas flexibla lösningar på alla områden och mycket mer service.

Hyresavtalen kommer enligt Henrik Saxborn att se helt annorlunda ut i framtiden.

-Man har i hundratals år haft en kontraktsstruktur där långa avtal kunnat balansera risken i investeringen. Det kommer att ändras, man måste vara mycket mer flexibel och kunna kombinera olika former av avtal där en del kommer att vara väldigt korta.

Vad Henrik Saxborn själv ska göra om ett halvår är dock oklart.

-Jag har fullt fokus på de här sex månaderna på Castellum, sedan får vi se.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS