Realtid

Saxborn: "Därför skulle ett giftermål mellan Castellum och Entra bli så grymt bra"

Henrik Saxborn, vd för Castellum. Foto: TT
Foto: TT
Annelie Östlund
Uppdaterad: 07 jan. 2021Publicerad: 07 jan. 2021

”Vårt mål är att få in över 90 procent av aktierna i Entra”, säger Castellums vd Henrik Saxborn som har stora planer för ett sammanslaget, nordiskt fastighetsbolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från och med i morgon, fredag, kan aktieägarna i Entra välja att acceptera Castellum bud som värderas till totalt 186,19 norska kronor per aktie i det norska bolaget.

Och vd Henrik Saxborns mål är att få in över 90 procent av aktierna vilket innebär att Castellum kan tvångsinlösa eventuella resterande aktier.

–Det är absolut vårt mål, säger Henrik Saxborn.

Det innebär att fastighetsinvesteraren Erik Selin, som via Balder nyligen köpt på sig 15 procent av aktierna i Entra, måste vilja vara villig att sälja till dessa nivåer.

– Jag har pratat med alla stora aktieägare i Entra och Castellum. Vad Erik Selin säger och vill får han kommentera, säger Henrik Saxborn.

För att möjliggöra affären med Entra har Castellum redan genomfört en storaffär med Blackstone – och mer kan det bli.

I ett första steg har Castellum sålt lager och logistik-fastigheter till Blackstone för 5 miljarder kronor till ett pris som översteg bokfört värde med 20 procent.

Om Entra-affären går igenom ska ytterligare logistik-fastigheter säljas till Blackstone. I ett andra steg rör det sig om fastigheter för 13 miljarder till ett pris som överstiger bokfört värde med 20 procent.

ANNONS

– Det innebär alltså en total vinst på cirka 3 miljarder. Det är en jättestor affär. Och vid accept av budet får Entras aktieägare ta del av vinsten, säger Henrik Saxborn.

Syftet med Blackstone-affären är framför allt att skaka fram kapital till förvärvet av Entra.

Kommer ni att genomföra steg två i Blackstone-affären även om förvärvet av Entra inte blir av?

– Ja, jag tror Blackstone står kvar. Men styrelsen har då möjligheter att stanna till och fundera på prislappen.

I dag har Castellum ett börsvärde på cirka 57 miljarder. Om Entra-affären genomförs blir fastighetsbolaget i ett slag betydligt större.

– Börsvärdet kommer att ligga på ungefär 75 till 80 miljarder. Vi vill skapa ett fastighetsbolag som är unikt i Norden – störst men också bäst inom teknik och hållbarhetsfrågor och med en bra leverans till aktieägarna, säger Henrik Saxborn och fortsätter:

–Genom att slå samman bolagen skapas aktieägarvärde. Vi räknar med att synergierna uppgår till cirka 300 miljoner kronor.

I pressmeddelandet skriver Castellum att Entras befintliga fastighetsportfölj och operativa plattform kommer bevaras och ledas från en regional bas i Oslo. Den norska verksamheten kommer att gynnas av ökad investeringskapacitet i det sammanslagna bolaget, med fokus på såväl utvecklingsprojekt som förvärv inom kontors- och logistikfastighetssegmentet.

ANNONS

– Castellum har en rätt stor exponering, cirka hälften av portföljen, mot kontorsfastigheter och vägen framåt har på senare tid handlat om hållbarhetsfrågor och teknikutveckling när segmentet nu befinner sig i en förändringsprocess. För Entra ser det ungefär likadant ut. Det gäller att ha kunskap och vara anpassningsbar, och det är därför som det här giftermålet mellan Castellum och Entra skulle bli så grymt bra.

Enligt Henrik Saxborn har pandemin accelererat förändringsprocessen inom segmentet.

–Vi trodde att vissa förändringar skulle ta tre till fem år, men på grund av pandemin kommer det att gå mycket fortare.

Kraven på flexibilitet ökar.

– Vi jobbar på att skapa större flexibilitet för hyresgästerna – exempelvis på avtalsområdet. Under lång tid har det inte skett någon utveckling inom hyresavtal, men det håller på att förändras. Och nu ser vi ut som en kinesisk meny – brukar vi säga – med många typer av avtal.

Castellum lanserar också en rad nya servicekoncept.

– Med appar kan hyresgästerna och deras anställda boka P-plats, mat som vi fixar och en massa annan service runt omkring som hjälper människor att klara sitt vardagsliv. Vi är nu nere på hundpassningsnivån.

Har ni hundpassning?

ANNONS

– Vi funderar på att erbjuda det i Stockholm.

Och på det här sättet skulle ni jobba i både Sverige och Norge?

– Absolut.

Castellum satsar också hårt på teknik.

– Idag utvecklar vi system för att ta fram data – exempelvis på hur folk beter sig i rummen, temperatur och vilken kvalitet vi har på luften. Den datan använder vi sedan för att styra husen och som underlag när vi designar nya lokaler.

Ni skriver i pressmeddelandet att ni planerar förvärv i Norge inom ramen för Entra?  

– Entra har en fantastiskt bra kontorsstock som vi vill utveckla, men framför allt en väldigt stor projektportfölj och möjligheter att fortsätta bygga på den. Och det är prioritet ett. Sedan kommer vi med största sannolikhet att göra kompletteringsförvärv. Det kommer att handla om moderna kontorsbyggnader, men även logistik.

Hur ser prisbilden för köparen ut avseende kontor?

ANNONS

– Vi har sett att priserna har gått upp under året. Det finns så mycket pensionskapital som måste ta vägen någonstans och då är fastigheter intressant, och Norden är intressant för att det är så pass stabilt, säger Saxborn.

Och de närmaste planerna för Sverige?

”Om steg två i Blackstone-affären genomförs kommer vi att ha sålt lager och logistisk-fastigheter för 18 miljarder kronor totalt. Planen är att vi ska bygga upp nya tillgångar inom lager och logistisk – upp till de ”gamla nivåerna”. Vi har byggrätter på Säve i Göteborg – ett kanonläge – som vi jobbar med. Sedan har vi byggrätter norr om Stockholm i Brunna där vi ser möjligheter att bygga vidare på logistiksegmentet. Det är ungefär en miljon kvadratmeter som vi kan bygga. Och vi kan göra det med en avkastning på ungefär 7 procent på totalt investerat kapital. Sedan söker vi också nya byggrätter. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Östlund
Annelie Östlund
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]