Savr kommer, enligt vd Daniel Aarenstrup, inom en snar framtid att erbjuda fondkunder att flytta sina fonddepåer till Savr.
Savr öppnar för flytt av fonddepåer
Mest läst i kategorin
Fonddepåer, som tappat kraftigt i popularitet sedan investeringssparkonton, ISK, öppnade upp möjligheten att investera i fonder och aktier utan att vinstbeskattas enligt de traditionella kapitalbeskattningsreglerna. ISK-konton, liksom kapitalförsäkringar, beskattas utifrån den underliggande värdet istället för realiserade vinster.
– En kund som väljer att flytta sin fonddepå till Savr undkommer inte kapitalbeskattning vid en framtida försäljning, men däremot hoppas vi att en betydligt lägre förvaltningsavgift vid en flytt ska locka, säger Daniel Aarenstrup.
Större delen av det kapital som finns i fonddepåer är ”gammalt” kapital och ofta trögrörligt eftersom kunder ogärna realiserar stora vinster trots att kunden kanske är missnöjd med fondutvecklingen och avgiften är hög. Det handlar om en total fondkapitalstock på runt 500 miljarder kronor som årligen drar in betydande belopp till, framför allt, de fyra storbankerna.
Det finns ingen information om genomsnittlig fondavgift på stocken, men enligt Realtids uppskattning rör sig om 1-1,5 procent; vilket i så fall ger årliga intäkter på mellan 5 och 7,5 miljarder kronor. De fyra storbankernas aggregerade rörelseresultat 2020 landade på omkring 90 miljarder kronor.
Fondavgifterna är viktiga då ränta-på-ränta effekten är en potent kraft i individens förmögenhetsutveckling. På samma sätt är fondavgifterna en viktig faktor för resultatutvecklingen i förvaltningsindustrin.
–Nästa utvecklingsteg är att skapa möjlighet för kunder att flytta sina tjänstepensionsfonder till Savr, säger Daniel Aarenstrup.
Plattformen som lanserades 2019, med återbetalning av alla provisioner till kunderna, passerade nyligen 50 000 användare och har 2 miljarder i förvaltat kapital. 66 procent av ISK-förflyttningarna till Savr kommer från Avanza.