Många indikatorer visar på en stark återhämtning under det tredje kvartalet.
"Transaktionsmarknaden fortsätter i gott tempo"
Mest läst i kategorin
– Effekterna av pandemin börjar nu bli mer överblickbara och vi kan konstatera att transaktionsmarknaden fortsätter i ett relativt gott tempo. Det sista kvartalet indikerade endast en marginell nedgång jämfört med den långsiktiga genomsnittsvolymen och marknaden är väsentligt mycket bättre än perioden efter 2008-års finanskris. Dock kan vi konstatera att vissa segment, såsom handel och hotell, naturligen drabbats hårdare, säger Peter Wiman, analyschef på Savills i en skriftlig kommentar.
Effekterna från pandemin har sänkt tempot på transaktionsmarknaden under året. Transaktionsvolymen för årets tre första kvartal uppgick till 133 miljarder kronor, vilket är en minskning med 22 procent jämfört med motsvarande period 2019, men 26 procent högre än snittet under de senaste tio åren. Det framgår av ett pressmeddelande.
Totalt omsattes fastigheter till ett värde av cirka 29 miljarder kronor under det tredje kvartalet, vilket är en minskning med 57 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det tredje kvartalet är normalt ett av de svagare under året och medelomsättningen för det tredje kvartalet de senaste tio åren uppgår till strax över 31 miljarder, varför minskningen uppgår till cirka 7 procent jämfört med ett långsiktigt medelvärde.
– Aptiten för fastighetsinvesteringar är fortsatt mycket god, inte minst för fastigheter med låg riskprofil som bostäder och samhällsfastigheter. Även intresset för logistikfastigheter är mycket starkt och en vinnare på omställningen till alltmer e-handel. Efter sommaren har intresset för kontorsfastigheter ökat och vi ser nu snarare att det är utbudet som bromsar omsättningen, säger Niklas Zuckerman, Transaktionschef på Savills.
Med en transaktionsvolym på 35,5 miljarder kronor och en marknadsandel på 27 procent var bostadsfastigheter det enskilt största segmentet under årets tre första kvartal. Efterfrågan är fortsatt stor för alla typer av objekt och forward-affärer utgjorde cirka 50 procent av segmentets transaktionsvolym.
Samhällsfastigheter var det näst största segmentet med en transaktionsvolym på 31,5 miljarder kronor.
– Det utländska intresset är fortsatt mycket starkt för många typer av objekt. Vi kan däremot konstatera att vissa processer med utländska intressenter dragit ut mer i tiden och oftast av rent praktiska skäl, som att exempelvis reseförbud och möjligheten att få access till fastigheterna, säger Niklas Zuckerman.