Josef Falk, specialist på utveckling av artificiell intelligens för företag, menar att Sverige riskerar att halka efter i kapplöpningen om AI om inte näringslivets förståelse blir bättre.
Satsa inte på AI i framtiden – tekniken ska redan nu förbättra lönsamheten
Mest läst i kategorin
I somras presenterade Softbank – som drivs av den japanska investeraren och vd:n Masayoshi Son – en ny fond avsedd att investera i artificiell intelligens. Inget nytt så långt, fonder som investerar i AI finns det gott om. Det som skiljer SoftBank Vision Fund 2 från liknande fonder är finansieringen på 108 miljarder dollar, med dagens valutakurs motsvarande 1 037 miljarder kronor. En hisnande summa, hur man än ser på det, jämförbar med de totala intäkterna i Sveriges statsbudget under ett helt år.
Att AI kommer ha stora implikationer på det mesta i samhället har undgått få, och just nu pågår ett race mot vem som får det största tekniska övertaget. I Sverige tar vi detta på måttligt allvar. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse gjorde 2017 en med svenska mått mätt stor donation till utveckling av AI och kvantteknologi, på 1,6 miljarder kronor, men för att Sverige inte ska bli omsprungna inom en mycket snar framtid måste näringslivet och investerare tydligare förstå den artificiella intelligensens möjlighet att påverka nyckeltal inom de flesta verksamheter redan idag.
För vad artificiell intelligens betyder är mer avancerade system för att analysera data än vad människan själv kan konstruera.
Ett vanligt exempel är ansiktsigenkänning, där det är omöjligt för människor att skriva en algoritm som beskriver ett ansikte på ett tillräckligt precist sätt, och där datorer istället låtits ta fram algoritmen baserat på ett stort dataunderlag. Men detta är bara ett exempel, och möjligheterna att finna insikter, förutsäga beteenden, trender och konstruera förslag är närmast oändliga.
Riskerna med hur AI beskrivs idag, med framtidsvisioner som återkommande exempel, är att många går miste om vad tekniken kan tillföra här och nu.
I tillägg till att vi pratar om och satsar mycket kapital på självkörande bilar, tänkande datorhjärnor och kundtjänstrobotar med egen personlighet, borde vi också uppmärksamma och investera i AI-teknik som ger snabbare avkastning för företag. Att öka möjligheterna att upptäcka bedrägerier, att ta reda på exakt varför kunder är nöjda eller missnöjda, eller kunna finjustera kreditbedömningar ger tydliga vinster redan idag – och minskar samtidigt även tröskeln för investeringar. Paradoxalt nog skulle alltså en mer kortsiktig inställning till AI kunna stärka konkurrenskraften även på lång sikt.
Om vi ska ha en chans att konkurrera med Kina och Kalifornien, både sett till framgångsrika företag, men även till sådant som talangförsörjning, måste vi bygga infrastrukturen nu. Inte om tre eller fem eller tio år, då kommer det vara för sent.
Och för att tillräckliga resurser ska allokeras måste AI:n bidra till företagens balansräkning. Så fundera inte på hur robotar ska lösa dina problem i framtiden, utan ägna tiden åt att undersöka hur dataanalys kan göra ditt företag effektivare idag. Det är inte bara viktigt på mikronivå, utan även en framtidsfråga för Sverige.
Josef Falk, vd, Echo State
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.