Chefredaktör Johan Såthe har varit på smarta samtal med Johan Forssell och Marie Ehrling. Det har inspirerat till en krönika om aktieägarvärde, Pär Nuder och antalet gånger Industrivärdens vd kollar in aktiekursen.
Såthes smarta samtal
Mest läst i kategorin
Smarta samtal är en samtalsserie som anordnas av stiftelsen Smarta samtal. Tanken är att skapa intressanta dialoger om vad som händer i samhället och ekonomin. Samtalen ska vara just samtal och inte fastna i mediedramturgins skjutjärnsfrågor där den som ställer frågorna inte är intresserad av svaren ”på riktigt”.
Smarta Samtal består både av poddar, som den här intervjun med industrinestorn Leif Östling, och intervjuer på scen inför en publik.
I tisdags morse var det dags för frukost och samtal på Playhouse Teater i centrala Stockholm. Ämnet för dagen var ”långsiktigt aktieägarvärde”. I panelen fanns tungviktare som Investors vd Johan Forssell, Johan Andersson, vd Mellby Gård, Telias styrelseordförande Marie Ehrling, Industrivärdens vd Helena Stjernholm och Första AP-fondens ägaransvarige Ossian Ekdahl. Bland publiken fanns nästan lika många tungviktare från näringslivet och medierna.
Samtalet handlade om hur olika bolagsformer och ägare ser på företagande och aktieägarvärde. Wallenbergägda Investors vd Johan Forsell sa till exempel att han var mån att det egna bolaget växte stabilt och lagom fort. En hållbar tillväxt är att föredra framför att blåsa upp ett företags värde för att kunna sälja det.
– Det är ingen idé att blåsa upp vinsten, det är jättelätt. Jag har suttit i Saabs styrelse i sju år, där skulle man kunna skära ner på forskning och utveckling för att få upp vinstmarginalen. Men då har du kanske inget företag kvar. Det här måste in i diskussionen, sa Johan Forsell.
Ett annat perspektiv på frågan:
– I dagens föränderliga omvärld tillåts du inte vara långsam, då blir du inte långsiktig i ditt värdeskapande. Man måste våga ta risker och vara på ”alla bollar” och pröva sig fram. Idag är det svårt för företag att veta hur framtiden ser ut om tre år, sa Marie Ehrling.
Johan Forsell lyfte också att ”ägarens uppgift är att vara ’blåslampa’ på bolagen”, vilket osökt gör att jag funderar på Skistar och ägarnas hantering av sin ordförande Pär Nuder.
Där kan man säga att ”blåslampan har varit påslagen”. Men vad som egentligen har hänt är ännu rätt oklart.
Jag intervjuade Primes krishanteringsexpert Charlie Stjernberg om vägen framåt för Pär Nuder och Skistar.
Jag tycker att Charlie Stjernberg har flera kloka poänger. Inte minst att det vore smart av Pär Nuder att vara fullständigt transparent om vad som eventuellt har hänt, givet att han tycks så övertygad om sin egen oskuld i dramat.
Pär Nuder har ”erkänt” att han festat (”inte mer än någon annan”) på olika tillställningar under alpina VM i Åre.
Oavsett vad Pär Nuder har gjort eller inte gjort: Det är märkligt att man i Näringslivets elit i Sverige 2019 överhuvudtaget dricker sig berusad när man representerar sitt företag i sin yrkesroll. Att dricka alkohol i tjänsten är och har alltid varit en mycket dålig idé. Vanligtvis omdömesgilla personer riskerar att ställa till det för sig själva, sina familjer och andra människor. Höga chefer, med stor makt över andras arbetsliv, borde vara extra försiktiga.
Kanske vore det på sin plats att införa nolltolerans för alkohol i samband med all tjänsteutövning, även när det handlar om representation.
***
Morningstar har utsett Länsförsäkringar till Årets bästa fondbolag. Realtids redaktionschef Sverker Brundin intervjuade Eva Gottfridsdotter-Nilsson, som vd för Länsförsäkringar Fondförvaltning. Det var intressant att få veta att bolaget tagit hjälp av fondjätten Black Rock för att till hitta skickliga förvaltare.
***
Hållbarhet och långsiktig ansvarsfull ägarstyrning i all ära: Det var befriande att höra Industrivärdens vd Helena Stjernholm erkänna att hon tittar på det egna bolagets aktiekurs flera gånger om dagen. Den vd som säger att hen inte gör det ljuger. Och det ingår väl i jobbet att hålla kolla på aktiekursen för det bolag man är chef över?
***
Jag skrev för två veckor sedan om hur Swedbanks styrelse satte sig i samma båt som vd Birgitte Bonnesen när man inte sparkar henne.
Nu verkar det – inte helt oväntat – som att det finns mer saker att åtgärda vad gäller penningtvätten i Baltikum.
Jag misstänker att Swedbanks ledning själv tycker att de tar i med full kraft för att få ordning på problemen med penningtvätten. Problemet är bara att omvärlden sannolikt inte delar den uppfattningen. Jag tror att trycket på Swedbank och dess styrelse till slut kommer tvinga fram förändringar i både den högsta ledningen och styrelsen.
***
Att spärra åtkomsten för tips till SVT:s Uppdrag Granskning verkar inte ha fungerat jättebra för Swedbank.
**
Läs också Per Lindvalls krönika om hur sparbankerna kan komma att öka sitt ägande i Swedbank.
***
Debatten om åldersdiskriminering i finansbranschen är intressant. Läs gärna Realtids debattartiklar i ämnet.
***
Missa inte senaste avsnittet av Nordnets Sparpodden. Klart intressant och bra snack med Core Ny Tekniks förvaltare Carl Armfelt om finansbranschen och hur man startar en fond.
***
Realtids Karriärintervjuer publiceras alltid på söndag morgon. Den här veckan har Realtids reporter Sara Johansson träffat Anna Ryott, vd på riskkapitalbolaget Summa Equity, som fokuserar på hållbara investeringar.
***
Trevlig helg!