Realtid

Sasja Beslik: "Vår största utmaning är inte klimatet"

Sasja Beslik, IPCC
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 09 aug. 2021Publicerad: 09 aug. 2021

Klimatrapporten från IPCC, FN:s klimatpanel, visar att allt värre extremväder går att koppla till vår klimatpåverkan. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt dagens rapport, den första på åtta år, visar FN:s klimatpanel att klimatet förändras mycket snabbt på jorden just nu. Havsnivåerna stiger tre gånger snabbare än för 50 år sedan. 

Flera extrema väderhändelser de senaste åren hade med mycket stor sannolikhet inte inträffat utan människans utsläpp, enligt rapporten.

”Vi låtsas att några teknologiska halvlösningar och så kallad grön tillväxt ska lösa detta.”

Sasja Beslik,  chef för hållbar finansutveckling på J. Safra Sarasin, har läst delar av IPCC:s rapport. Enligt honom visa rapporten att vi inte förändrat något av substantiellt värde för att förhindra klimatkatastrof som kommer främst drabba fattiga i utvecklingsländer.

– Vi låtsas att några teknologiska halvlösningar och så kallad grön tillväxt ska lösa detta. Vår största utmaning är inte klimatet utan det underliggande ekonomiska systemet som inte har uppdraget att hantera klimatet, utan att maximera kortsiktiga vinster, säger Sasja Beslik till Realtid.

Enligt IPCC är det extrema vädret inte begränsat till någon specifik del av världen – tvärtom syns allt värre värmeböljor, regnoväder och svår torka i alla världsdelar. Särskilt värmeböljor kopplas starkt till människans utsläpp i rapporten. I norra Europa är även svåra regnoväder starkt kopplade till utsläppen.

– Om vi kombinerar våra krafter nu kan vi avvärja en klimatkatastrof. Men som dagens rapport visar finns det ingen tid för förseningar och inget utrymme för ursäkter, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i en skriftlig kommentar.

IPCC konstaterar att målet att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader blir allt svårare att nå. Det är 50 procents risk att den nivån passeras redan i början av 2030-talet även om utsläppen minskar snabbt.

ANNONS

Möjligheten att bromsa uppvärmningen till den nivån finns fortfarande, enligt IPCC – men då måste förändringar ske omedelbart. Världen kan bara släppa ut ungefär 400 miljarder ton koldioxid för att ha 67 procents chans att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt rapporten. Den siffran räknas från inledningen av 2020 och sedan dess har redan ungefär 15 procent av den budgeten förbrukats.

Skillnaden mellan kraftiga klimatåtgärder och inga klimatåtgärder slår också kraftigt mot havsnivåhöjningen, enligt scenarierna. Det kan vara skillnaden mellan upp till 50 centimeters havsnivåhöjning de kommande 80 åren, till upp till flera meter.

Läs rapporten i sin helhet här>>

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS