Investeringar i ESG har inte lett till märkbara förbättringar. Det måste ändras – nu behövs mätbara och tydliga resultat, säger Sasja Beslik, nybliven hållbarhetschef på PFA Pension.
Sasja Beslik: "Inkomstfördelningen är en mycket större hållbarhetsfråga än klimatfrågan"
Mest läst i kategorin
Sasja Beslik var en av talarna på ESG-dagen, som Realtid arrangerade i tisdags. Där tog hand bland annat upp att ESG-arbetet går för långsamt.
– Tidigare har ESG handlat mycket om processer, men vi befinner oss nu i en tid där de här investeringarna inte har lett till märkbara förbättringar på marken. Vi måste visa att vi tar ut koldioxidutsläpp, förbättrar arbetsvillkor och ägarstyrning. Vi måste helt enkelt visa mätbara, tydliga resultat för de kunder som köper den här typen av produkter, säger Sasja Beslik.
Som nybliven hållbarhetschef på PFA Pension sticker Sasja Beslik ofta ut hakan i hållbarhetsfrågor. Nyligen sa han till Realtid exempelvis att kärnkraft kommer få ett enormt uppsving. https://www.realtid.se/sasja-beslik-karnkraft-kommer-fa-ett-enormt-uppsving
Även på ESG-dagen stack han ut hakan och menade att inkomstfördelningen i världen också är en hållbarhetsfråga.
– Ungefär 300 personer i världen äger mer kapital än 3,5 miljarder människor. Inkomstfördelningen är en mycket större hållbarhetsfråga än klimatfrågan. Jag tror att spektrumet av ESG-frågor framöver kommer se helt annorlunda ut jämfört med idag. De sociala frågorna kommer som ett brev på posten, säger Sasja Beslik.
Han konstaterar att det i Sverige görs många bra satsningar mot ökad hållbarhet och nämner exempelvis Hybrit. Samtidigt menar han dock att det inte räcker med enbart nationella framgångssagor på ESG-fronten.
– Fem länder i världen står för 60 procent av utsläppen, så det är väldigt fint att vi har skatt på plastpåsar i Sverige. Men det är kanske ännu viktigare att vi investerar våra pensionspengar och andra pengar i verksamhet som faktiskt kan skapa stor förändring, säger Sasja Beslik.