Realtid

SAS ansöker om konkursskydd i USA

SAS ansöker om konkursskydd i USA
Finwire
Uppdaterad: 05 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022

Flygbolaget SAS och vissa av dess dotterbolag har lämnat in en frivillig ansökan om att inleda ett chapter 11-förfarande i USA, en rättsprocess för finansiell rekonstruktion som genomförs under tillsyn av amerikansk federal domstol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SAS verksamhet uppges inte påverkas av just chapter 11-ansökan. Verksamheten påverkas dock av nuvarande strejk. Det framgår av ett pressmeddelande.

SAS är i diskussioner med flertal potentiella långivare avseende ytterligare DIP-finansiering om uppemot 700 miljoner dollar för att stödja bolaget under domstolsprocessen. DIP-finansiering är en speciell typ av bryggfinansiering för bolag som genomgår rekonstruktion enligt chapter 11.

SAS uppger vidare att syftet med chapter 11-ansökan är att påskynda bolagets omvandling
genom att implementera viktiga delar av SAS-forward. Åtgärderna är i linje med kommunikationen den 31 maj om att bolaget kan använda ett eller flera rekonstruktionsförfaranden.

SAS förväntar sig att domstolsprocessen i USA slutförs inom 9-12 månader. Ansökningarna lämnades in till den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt i USA.

– Vi har arbetat nära tillsammans med SAS ledningsgrupp för att ta SAS FORWARD framåt. Som en del av den processen har SAS även förberett sig för alternativet att använda ett rekonstruktionsförfarande i domstol för att åtgärda Bolagets finansiella situation. Den pågående strejken innebär betydande utmaningar för våra möjligheter att lyckas med vår transformation, säger styrelseordförande Carsten Dilling.

SAS hade likvida medel på 7,8 miljarder kronor per den 30 juni 2022.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]