Realtid

"Sannolikt avvecklar vi hela fondverksamheten"

Sara Johansson
Uppdaterad: 08 jan. 2019Publicerad: 08 jan. 2019

Insiderfonders grundare Erik Lidén berättar, i en intervju med Realtid, om bakgrunden till försäljningen av fondbolagens samtliga fonder till East Capital och vad som kommer att hända framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I går, måndag, offentliggjorde Insiderfonder att man säljer samtliga fonder till East Capital då fonderna inte når upp till kravet på 500 miljoner kronor i investerat kapital per fond från sparare utanför Pensionsmyndighetens fondtorg.

Vad händer med Insiderfonder när det inte finns några fonder kvar?
–  Vi har inte bestämt riktigt vad vi ska göra, vi ska utvärdera detta. Vi för diskussioner med en del aktörer som har ideer och propoer. Det förutsätter att vi kan använda den modellen vi har eller den data eller know-how vi har. Det är rätt så sannolikt att vi avvecklar själva fondverksamheten men vi har modellen kvar, säger Erik Lidén.

Han berättar att Insiderfonder är beroende av PPM och när fonderna inte nådde upp till kravet om 500 miljoner kronor i investerat kapital per fond fanns bara ett alternativ – att sälja fonderna.

Erik Lidén berättar att han och kollegorna på Insiderfonder arbetat intensivt sedan mars förra året med försöka köpa intressanta innehav till fonderna. Men vid sensommaren kom de fram till att det var dags att inse att fonderna bör säljas.

– Vi har varit inblandade i ett antal stora affärer som vi av olika skäl inte gick i mål med och då blev det uppenbart att vi istället skulle sälja. Om det inte är så att vi köper så säljer vi. För oss som har jobbat med detta kom detta inte som en blixt från klar himmel. Det var en konsekvens antingen att man skulle köpa upp en konkurrent eller sälja.

Vidare säger han att det är helt avgörande för ett fondbolag i dag att man har en tydlig distributionskanal. Har man inte detta är det väldigt tufft för fondbolagen. Veckan före jul 2017 presenterade Finansdepartementet promemorian ”Ett tryggt och mer hållbart premiepensionssystem” där man ville genomföra fler krav i jakten mot oserösa aktörer på marknaden. Enligt Erik Lidén, slog dock de nya reglerna hårt mot mindre svenska fondbolag, såsom Insiderfonder, då Finansdepartementet körde över Pensionsmyndighetens förslag om en övergångsperiod på tre år och föreslog att förändringarna skulle genomföras direkt. I en debattartikel i DI från den här tiden skriver Erik Lidén att man bör ”ändra kravet på minst 500 miljoner kronor i förvaltat kapital per fond till att gälla hela fondbolaget eftersom kravet på fondnivå nu slår ut nischade mindre fonder som adderar ett mervärde till fondutbudet”.

– Vi har fått kämpa med att komma in på olika ställen. På Pensionsmyndighetens fondtorg har vi funnits många år. Men man vill även komma in där försäkringspengarna finns. Vi har gjort ett omfattande arbete hösten 2017 för att komma med i det rekommenderade utbudet. Sedan kom den här käftsmällen från Finansdepartementet med de förändringar som gick helt emot vad Pensionsmyndigheten hade för önskemål för genomförande.

Erik Lidén uppger att spelplanen förändrades radikalt efter Finansdepartementets promemoria.

ANNONS

– Det har varit svårt helt enkelt. Eftersom det blev som det blev hade vi inga alternativ, fortsätter han.

Samtidigt slår han ett slag för att Insiderfonderna var populär bland ”friarna”.

– Om man ska titta på det antalet friare som vi hade så kan man göra bedömningen hur pass seriös vi bedöms vara. Vi har haft ganska bra med friare och haft bra bud på fonderna. Vi kunde välja köpare och valde East Capital och känner oss nöjda med detta.

Varför valde ni East Capital?
– Det har varit viktigt för mig som grundare av bolaget att vi hittar en köpare som är etablerad, seriös och som har lång erfarenhet av detta. East Capital har vi lärt känna som en seriös aktör. Vi gillar det de står för och vet var de är på väg. Det känns jättebra.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]