Realtid

Sämre avkastning i Andra AP-fonden

admin
admin
Uppdaterad: 25 feb. 2016Publicerad: 25 feb. 2016

Uppgick till 4,1 procent under helåret 2015, vilket är en klar nedgång jämfört med föregående år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avkastningen på den totala portföljen blev 4,1 procent (13,3), exklusive provisions- och rörelsekostnader, enligt ett pressmeddelande.

Helårets resultat försämrades också till 11,7 miljarder (34,3), medan fondkapitalet landade på 300,6 miljarder (293,9) – men belastades av ett nettoutflöde till pensionssystemet på -4,9 miljarder (-5,1).

– Under början av 2015 passerade Andra AP-fondens totala fondkapital för första gången milstolpen 300 mdkr. Detta ska jämföras med de 134 mdkr som fonden startade med 2001. Därutöver har Andra AP-fondens resultat sammantaget uppgått till 175,3 mdkr sedan starten, säger Eva Halvarsson, Andra AP-fondens vd, i en kommentar.

Fondens avkastning relativt jämförelseindex landade på 0,9 procent, exklusive alternativa investeringar och kostnader. Den överträffade därmed fondens långsiktiga mål på både kort och lång sikt, enligt pressmeddelandet.

– Inte minst mot bakgrund av den allmänna marknadsutvecklingen under året känns det bra att kunna konstatera att vår interna förvaltning levererade en relativ avkastning på 0,9 procent. Portföljen med svenska aktier hade ett mycket bra år med en aktiv avkastning på 1,6 miljarder kronor, säger Eva Halvarsson.

De senaste fem åren har fondens genomsnittliga årliga reala avkastning uppgått till 7,8 procent och de senaste tio åren har den reala avkastningen varit 4,8 procent.

Under året har Första och Andra AP-fonden tillsammans med TIAA-CREF bildat ett nytt samägt bolag för att "skapa en ledande, europeisk plattform för investeringar i Europa, Cityhold Office Partnership". 

– Den internaliseringsprocess som vi påbörjade 2012 slutfördes enligt plan 2015. Internaliseringen innebär att vi under tre år sammanlagt har tagit hem drygt 50 mdkr från externa förvaltare. Att förvalta detta kapital internt medför en väsentlig kostnadsbesparing, samtidigt som vi kan utnyttja och utveckla den höga kompetens som finns i vår organisation på ett bättre sätt, säger Halvarsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]