Företag och banker måste hitta sätt att samverka för att skapa trygghet även för de som vill styra sina egna uppdrag – det skriver Sohaila Bagger-Sjöbäck, vd för Novare Interim & Recruitment.
Samhället sviker giggarna
Att fler väljer ett flexibelt arbetsliv över en fast anställning är en trend som uppmärksammats stort senaste tiden. Den traditionella 40-timmarsveckan i en heltidsanställning byts istället ut mot kortare uppdrag eller en kombination av flera fristående projekt. Där många tidigare sökte trygghet i en heltidsanställning söker man nu istället efter variation, flexibilitet och frihet. I Sverige ökade enmansföretagen med 8 procent under första kvartalet 2019 jämfört med samma period 2018 enligt Tillväxtanalys.
Trots detta är det få giggare som har tillgång till det säkerhetsnät som vanliga anställda har. Många av de grundläggande tryggheterna du får med en fast anställning blir svårbegripliga, otydliga och i värsta fall omöjliga att få tillgång till när du avstår från ett fast anställningsavtal med en enda arbetsgivare. Det blir krångligare och innebär mer eget ansvar för att exempelvis få en bra pension, och ett lån på banken för att kunna köpa bostad ska vi inte tala om.
Alltför ofta förklaras detta med att säkerheten i en anställning är i princip livsviktig för att samhället och banker ska kunna lita på att det hela blir rätt. Men känns inte det förlegat? Man kan alltid bli uppsagd från arbetet, företaget går i konkurs eller bli sjuk så man behöver gå i förtidspension. Allt detta händer dagligen i Sverige. Ändå ses en fast anställning som den mest lysande egenskapen för ekonomisk trygghet oavsett om du frågar banken eller försäkringskassan.
På Novare Interim & Recruitment erbjuder vi giggarna att bli anställda genom oss, vilket ger dem som ännu inte byggt upp sitt kapital eller drömmer om att köpa en bostad en möjlighet. Då kan man exempelvis ta med anställningsbevis i samtal med banken vid ansökan om ett lånelöfte. Men det vore enklare – och mer rättvist – om giggare också hade lika möjligheter och tillgång till skyddsnät som alla andra som valt det samhället fortfarande kallar den ”trygga fasta anställningen”.
Om sanningen ska fram känns den nuvarande modellen i högsta grad baserad på att det är enklast möjliga lösning. Men hur hållbart blir det att hålla fast vid gamla räkneexempel när framtidens arbetsmarknad kommer se helt annorlunda ut? Av alla ovanstående problem är bolån det som oftast återkommer som en tvekan och oro för giggare. Med planering och hårt arbete kan vi få skyddsnätet att fungera, men vad gör man när ingen vill erbjuda ett lån man verkligen behöver – och dessutom har råd med?
Vi föreslår att banker ska bedöma även utifrån dessa tre premisser:
Kreditkontroll. Har man historiskt skött sin ekonomi väl även som giggare borde det påverka beslutet.
Taxerad inkomst de senaste året/en. Detta skulle ge en fingervisning om hur mycket personen arbetat samt möjligheten att få nya uppdrag. Intyg om planerade intäkter från uppdragsgivare. Finns ett avtalat uppdrag borde detta räknas in i låneprövningen.
Det är dags att planera för hur vi i framtiden ska bemöta den här nya typen av arbetskraft. För giggarna är här för att stanna.
Sohaila Bagger-Sjöbäck
vd, Novare Interim & Recruitment