Det var en otillåten direktupphandling när Domstolsverket ingick ett samarbete med Castellum om att bygga en ny domstolsbyggnad i Jönköping som myndigheten sedan skulle hyra.
Samarbete med Castellum var otillåten direktupphandling
Mest läst i kategorin
Samarbetet skulle ha annonserats enligt upphandlingsreglerna. Det anser Konkurrensverket som nu riktar kritik mot Domstolsverket. Det framgår av ett pressmeddelande.
I juni 202 gav regeringen Domstolsverket klartecken att teckna hyresavtal med ett fastighetsbolag, som enligt Realtids efterforskningar visar sig vara Castellum. Bolaget bedömde att investeringsvolymen skulle uppgå till cirka 325 miljoner kronor. Även Serneke har haft del i kontraktet.
Samarbetsprojektet ingicks redan i december 2019. Uppdraget innebar att bolaget åtog sig att projektleda projekteringen och uppförandet av en ny domstolsbyggnad i Jönköping enligt Domstolsverkets anvisningar, för att sedan hyra ut byggnaden till Domstolsverket under en längre tid. Inom ramen för projektet upphandlades även en byggentreprenad av Domstolsverket, som sedan överlät det upphandlade entreprenadavtalet till Castellum.
Domstolsverkets val av projektpartner och framtida hyresvärd har inte upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Det utgör därför en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som också konstaterar att dessa affärsupplägg, där endast en viss del av ett större projekt upphandlas, är vanligt förekommande bland upphandlande myndigheter.
– När den upphandlande myndigheten inte konkurrensutsätter valet av samarbetspartner får inte andra leverantörer möjlighet att konkurrera om upphandlingen genom att till exempel erbjuda bättre villkor eller lägre hyra, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i en skriftlig kommentar.
I ett tillsynsbeslut riktar nu Konkurrensverket kritik mot Domstolsverkets agerande då myndigheten i strid med lagen om offentlig upphandling ingick samarbete med fastighetsbolaget utan föregående annonsering.