Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank ska tillsammans med Polismyndigheten arbeta med ett nytt initiativ för att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering.
Så ska storbankerna förhindra penningtvätt
Mest läst i kategorin
Sveriges fem storbanker bildar tillsammans med Polismyndigheten Samlit – Swedish Anti-Money Laundry Intelligence Initative. Syftet är att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering
Samarbetet inleds som ett pilotprojekt, målet är att lanseras fullt ut under 2021. Tack vare Samlit kommer Finanspolisen och de fem storbankerna tillsammans kunna dela information om metoder, misstänkta transaktionsmönster och andra typer av ny kriminalitet.
– Det här är ett väldig viktig steg i kampen mot finansiell brottslighet. Den här typen av brottslighet byter likt en kameleont hela tiden skepnad och mönster, så för oss innebär det här samarbetet en ökad effektivitet och proaktivitet. Vi hoppas att erfarenheten från pilotprojektet leder till flera möjligheter att dela information gällande misstänkta aktiviteter, säger Johanna Norberg vd Danske Bank Sverige i ett pressmeddelande.
– Den globala finansiella brottsligheten kostar samhället mångmiljardbelopp varje år och det är oftast komplexa upplägg som kan vara svåra att identifiera. Danske Bank har ett stort fokus på detta både genom tekniska lösningar men också att vi har tydliga processer på plats för att förhindra finansiell kriminalitet, säger Johanna Norberg.