Realtid

Så ska SEB Venture Capital få banken att göra bättre affärer

Johan Wolf, chef för SEB Venture Capital och Fredrik Ljungblad, Investment Manager på SEB Venture Capital. Foto: SEB
Johan Wolf, chef för SEB Venture Capital och Fredrik Ljungblad, Investment Manager på SEB Venture Capital. Foto: SEB
Anders Frick
Uppdaterad: 08 dec. 2020Publicerad: 08 dec. 2020

Ökat intresse för strategiska fintechinvesteringar har givit SEB Venture Capital förstärkt mandat och medvind mot målet att skapa en bättre fintechsektor som i förlängningen stärker SEB:s kunderbjudande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB Venture Capital har funnits sedan 1995. De senaste tre-fyra åren har verksamheten fått en ny inriktning genom en tydlig fokusering på investeringar i fintechsektorn. Ett exempel på en trend inom den finansiella sektorn som SEB Venture Capital har identifierat är små och medelstora företags användning av banker och affärssystem: SME-bolagen går mot att använda allt färre gränssnitt, nämligen affärssystemens snarare än bankernas.

– Bankerna kommer dock att behövas också framöver, men alla banker måste utveckla sina erbjudanden för att vara fortsatt relevanta. Från vårt håll har vi gjort tre mycket centrala investeringar i fintechbolag som täcker detta, nämligen investeringarna i Capcito, PE Accounting och Oxceed, säger Johan Wolf, chef för SEB Venture Capital, till Realtid.

Capcitos tekniska plattform integrerar med kundens affärssystem och gör det möjligt för SEB att erbjuda företagskrediter i form av lån och fakturafinansiering baserat på kundernas bokföringsdata som uppdateras i realtid.

PE Accounting automatiserar bokföring med ett egenutvecklat ekonomisystem och bokföringstjänst. Bolaget har utvecklare som sitter i SEB:s lokaler och utvecklar sina tjänster tillsammans med banken. Tjänsterna är baserade på gemensamma kundresor. Ett av de gemensamma målen är att PE Accounting ska kunna använda banktransaktioner i realtid för matchning av kundernas bokföring.

Oxceed är en molntjänst för rapportering, budget, målstyrning och analys. Tillsammans med SEB Venture Capital utvecklar bolaget en digital dashboard som visualiserar ekonomistyrningsdata, baserade på kundernas bokföringsdata. Målet är att ge SME-kunder översikt och kontroll över sin finansiella situation och därmed skapa förutsättningar att fatta faktabaserade beslut.

– Vi har nu fått ett förstärkt mandat att göra investeringar och för tillfället har vi några processer igång som vi tror kommer att leda till ytterligare en eller två investeringar under första halvåret nästa år, säger Johan Wolf.

Coronapandemin har inte påverkat SEB Venture Capital särskilt negativt. Tvärtom så upplever Johan Wolf och hans kollega Fredrik Ljungblad ett ökat intresse för en strategisk investerare som SEB Venture Capital. Numera behöver de inte vara ute och marknadsföra SEB Venture Capital – förfrågningarna och kontakterna kommer in ändå.

– Vi är en typ av investerare som inte kastar in enorma mängder pengar i bolag utan vi går nogsamt och strategiskt in med långsiktigt kapital, ofta i kombination med ett strategiskt samarbete mellan relevant affärsdivision på SEB och aktuellt fintechbolag. Tidigare har många inte sett detta som särskilt attraktivt i förhållande till andra stora och expansiva VC-fonder, men coronapandemin har gjort att många ser mer positivt på kombinationen av nogsamhet, god kundbas, starkt varumärke och en beredskap för att göra följdinvesteringar, säger Fredrik Ljungblad, Investment Manager på SEB Venture Capital.

ANNONS

SEB Venture Capital är systerorganisation till nystartade SEB Greentech samtidigt som man är i nära dialog med SEBx och SEB Singular.

– Vi försöker att scouta åt andra delar av organisationen, medan de andra delarna ofta kommer med förslag och uppslag på tänkbara samarbetspartners för oss, säger Fredrik Ljungblad.

SEB Venture Capital investerar i två-fyra bolag per år, varje gång med 10-40 miljoner kronor. Syftet är både att pengarna ska bli en bra investering, men framförallt att de ska hjälpa SEB att bli en vassare bank för sina kärnkunder.

– Vi är en viktig del i SEB:s satsningar på forskning och utveckling för att få banken att gå framåt, säger Fredrik Ljungblad.

SEB Venture Capitals inställning är att när banken går in med investeringskapital så ska relationen mellan SEB och fintechbolaget vara mer än ett traditionellt förhållande mellan leverantör och kund.

– Förutom strategiska investeringar så gör vi även venturedrivna investeringar som vi tror hjälper till att driva hela sektorn framåt, på några års sikt, säger Johan Wolf.

Medan normalinvesteringen är 10-40 miljoner kronor kan SEB Venture Capital totalt sett tänka sig att investera upp till 80-100 miljoner kronor under ett fintechbolags hela existens.

– Det viktigaste är inte hur mycket pengar som vi har för att kunna investera utan hur vi gör för att använda pengarna på bästa sätt, säger Johan Wolf.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS