Nu kliver ytterligare en regional finansieringsaktör in på marknaden i Göteborg. Genom investeringsbolaget Vasa Angels vill initiativtagarna skapa nya miljardbolag av västsvenska startups.
Så ska nya startupsatsningen skapa miljardbolag
Mest läst i kategorin
Bakom satsningen står det statliga riskkapitalbolaget Saminvest, tillsammans med Göteborgs universitets holdingbolag GU Ventures och ett 20-tal affärsänglar. Initialt satsar Vasa Angels 33 miljoner kronor, vilket ska räcka till ny- och följdinvesteringar i 20-30 av bolagen i GU Ventures inkubator.
GU Ventures etablerar investeringsbolaget Vasa Angels med 33 miljoner kronor för såddinvesteringar. Det framgår av ett pressmeddelande. Det statliga riskkapitalbolaget Saminvest AB och ett 20-tal affärsänglar ligger bakom kapitalanskaffningen.
Trots den, i sammanhanget, modesta summan så räknar bolagets styrelseordförande med att detta kan lägga grunden till nya miljardbolag.
– En gång i tiden satsade GU Ventures och de första affärsänglarna 3 miljoner kronor i Cellink, numera Bico, och det är ett bolag som idag har ett börsvärde på drygt 30 miljarder kronor. Nu hoppas vi kunna göra något liknande genom Vasa Angels, säger Klementina Österberg, vd för GU Ventures och ny styrelseordförande i Vasa Angels, till Realtid.
Vasa Angels är ett investeringsbolag enligt Saminvests modell för affärsänglar. Bolagsmodellen har tagits fram i samarbete med flera svenska inkubatorer, och i den ingår en vinstdelning vid saminvesteringar med Saminvest i senare skeden.
– Pengarna kommer att investeras under de närmaste 2-2,5 åren. Därefter avyttras Vasa Angels aktier samtidigt som investerarna erbjuds att direktinvestera i företagen, tillsammans med Saminvest, säger Klementina Österberg.
Att Vasa Angels lanseras beror framförallt på att initiativtagarna vill tillgängliggöra mer kapital för startups i västra Sverige.
– Vi vill medverka till att vi får mer tillgängligt kapital i Göteborg, att fler investerare och affärsänglar får möjlighet och kan attraheras av att investera i våra bolag, vilket även ökar redan aktiva investerares och änglars investeringar, säger hon.
Det är GU Ventures femte investeringsbolag som de äger ihop med andra investerare. Genom åren har GU Ventures investerat i drygt 220 företag, varav 140 är aktiva idag. Av de aktiva bolagen är 10 procent listade medan övriga 90 procent är antingen finansierade av riskkapital eller växer organiskt. Enligt Klementina Österberg har det visat sig bli en vinstmaskin, trots riskerna i tidig fas och de långa ledtiderna som är förknippade med den typ av techbolag som ofta startas i universitetsnära sammanhang.
– Vi har hittills investerat totalt ungefär 125 miljoner kronor i dessa 220 företag och vi har redan tagit hem 146 miljoner kronor i exits samtidigt som kvarvarande orealiserade innehav beräknas vara värda ungefär 160 miljoner kronor idag. Men detta är bara vår egen portfölj med fokus på start- och såddfasen. Med oss finns ett antal investeringsbolag, fonder och affärsänglar, som går in med 10-50 gånger mer kapital än vad GU Ventures gör i dessa objekt, och det är de som är de stora vinnarna på resan tillsammans med grundare och nyckelpersoner, säger Klementina Österberg.