Realtid

Så ska Karin Apelman göra om FAR

Karin Apelman
Karin Apelman, generalsekretare och vd för FAR. Foto: Kristofer Hedlund
Ulrika Fjällborg
Uppdaterad: 17 feb. 2019Publicerad: 17 feb. 2019

En driven ”doer” och expert på komplicerade finansieringspussel. Karin Apelman var i flygbranschen 11 september 2001 och jobbade med exportkrediter när finanskrisen slog till. Nu är hon FAR: nya generalsekreterare – och vd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon har hunnit bli varm i kläderna nu, Karin Apelman som varit generalsekreterare på FAR i åtta månader. Å andra sidan gick det nog ganska fort. Karin Apelman är inte den som vilar på lagrar eller väntar in tidvatten, tvärtom. Hennes motto är snarare att se framåt och stoppa händerna i myllan. Helst ska det gå undan också.

Till exempel tog det fem månader efter tillträdet som generalsekreterarare efter mångårige företrädaren Dan Brännström innan hon också tog rollen som vd. I december gjorde hon en omorganisation och formade en ny ledningsgrupp.

Vi är fler som jobbar, ett team, säger hon om omorganisationen och vd-skapet.

– Det blir tydligare, bättre governance.

Organisationen sattes utifrån åtta prioriterade områden och fem utmaningar som hon ser att FAR och branschen står inför.

–Jag valde dem till stämman två månader efter att jag börjat och jag tycker att de står sig väldigt bra, säger hon och ler snabbt.

Vill vara till nytta

Vi träffas på FAR:s kontor en av de dagar när snö och halka präglar Stockholmstrafiken, något senare än först avtalat. Karin Apelman har nästa möte en timme senare, men tar ändå emot Realtid och gör plats i agendan för en något längre intervju än planerat.

ANNONS

Hon pratar fort och i korta meningar och ler igenkännande vid frågan om hon är en ”doer”:

– Jag vill vara till nytta. För verksamheten, branschen, de som gett mig uppdraget, säger hon.

– Men jag började uppdraget med en lyssnandeperiod.

Den personliga ambitionen att vara nyttig gäller även hennes syn på branschen: 

– Branschen kan bli bättre på att göra sitt jobb för näringslivet i Sverige. Vi är en framtidsbransch, vi kan göra mer, säger hon och nämner globaliseringen, digitaliseringen och hållbarhet som tre avgörande trender som påverkar revision, redovisning och rådgivning.

– Branschen kan bli bättre på att göra sitt jobb för näringslivet i Sverige. Vi är en framtidsbransch, vi kan göra mer, säger hon och nämner globaliseringen, digitaliseringen och hållbarhet som tre avgörande trender som påverkar revision, redovisning och rådgivning.

Och inte bara påverkar, utan innehåller stora affärsmöjligheter. Hållbarhet, till exempel, går in i många konkreta områden, som skattefrågan:

–Vi behöver ett bra skattesystem som grund för vårt samhälles välfärd. Den bransch vi representerar har en betydande roll i samhället och vi kan kliva fram och visa det mer än vi gör.

ANNONS

Kanhända har hon präglats av sin karriär som ofta fört henne ur askan i elden, men visst handlar det också om personlighet att gå igång på lösa utmanande situationer, ”lägga pusslet”.

– Jag gillar att jobba, säger hon.

– Driva fram lösningar. Få ihop det.

Siktade på OS

Från början var det dock inte finansbranschen som lockade utan GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan. Karin Apelman var friidrottare, höjdhoppare som barn. I mellanstadiet var siktet satt på OS-84 och att bli första svenska kvinna att hoppa över två meter, men i högstadiet hoppade hon sönder foten och så var den idrottskarriären över innan den ens börjat.

Istället blev det samhällsvetenskap i gymnasiet och ett utbytesår i Washington DC. Efter det läste hon juridik, ”Jöken” (juridisk översiktskurs, reds anm) på halvfart och jobbade ”i kassan” och ”gjorde löner” på Exportkreditnämnden, EKN – helt ovetande om att hon senare skulle komma tillbaka till arbetsplatsen som dess högsta chef.

– Revisorerna kom och ställde frågor som jag inte kunde svara på och jag insåg att jag ville lära mig mer om ekonomi.

Så bar det av till Handels. Sedan blev första jobbet hos finansmannen Sven Hagströmer, mellan 1986 och 1987.

ANNONS

–Vi paketerade nya finansieringslösningar. Då var det nytt att skapa kommanditbolag.

Lägga pussel och hitta lösningar

Det ledde till ett erbjudande från Saab 1987 om att vara med och bygga upp en verksamhet med internationell kundfinansiering, leasingaffärer helt enkelt. 1990 fortsatte hon med detsamma hos flygbolaget SAS, för att gå tillbaka till Saab 1994.

– Här ser man min profil: att lägga pussel och hitta lösningar som alla blir nöjda med, säger hon.

– Allt det jag gjort har lett fram till det jag gör idag.

Efter femton år i den privata sektorn växlade hon spår och gick till offentliga Luftfartsverket som finans- och ekonomidirektör. Första arbetsdagen var 3 september 2001. Hon hann jobba en vecka:

– Sedan kom 11 september, säger hon och syftar inte på själva datumet.

”En intressant tid”

ANNONS

Den här gången är det snabba leendet lite snett och det når varken rösten eller ögonen.

– Jag anställdes för ett utmanande uppdrag. Som blev ännu svårare.

Flygbranschen störtdök. Trots det beskriver hon det som ”en intressant tid” där hon jobbade tillsammans med generaldirektör Lars Rekke.

– Det har varit en del kriser under tiden. Det här var en av de större.

En annan var när Karin Apelman kom tillbaka till sin ungdoms arbetsplats Exportkreditnämnden 2007, nu som generaldirektör (även om hon suttit i styrelsen sedan 2002).

– Det kändes jättespännande. Världen såg lovande ut. Sedan kom finanskrisen. Då ville alla att EKN skulle försäkra deras exportaffärer. Vi hade garantier och offerter på 406 miljarder i 147 länder i vår bok, säger hon.

– Jag har besökt fler än 60 länder i världen och de flesta i tjänsten.

Det var ett digert jobb på Exportkreditnämnden och hon stannade i nio år, vilket är maxtiden en generaldirektör får sitta.

ANNONS

Styrelseproffs

Under hela 2000-talet har Karin Apelgren, parallellt med sina operativa jobb, haft styrelseuppdrag, för bland andra EKN, SEK, Kåpan Pensioner, Handelsbanken, försäkringsbolaget Bliwa och Svenska Kraftnät. När hon slutade på EKN växlade hon upp styrelsearbetet till ett heltidsjobb.  Men så i somras blev det FAR, för nästan hela slanten. Idag sitter hon i förtroenderådet för Stiftelsen för Näringsliv och samhälle, SNS samt i styrelsen för Kollegiet för svensk bolagsstyrning. Hon har också ett uppdrag för Entreprenörsforum. Och nu i december blev hon en del av branschens sustainable finance-grupp i Accountancy Europe.

– Jo, säger hon och skruvar lite på sig.

– Jag jobbar mycket. Hur mycket är svårt att säga, det varierar. Jobbet innebär en del resor som betyder att man är borta. Men jag har jobbat mer tidigare. Men jag tycker om att jobba.

Ser inte bara siffror

Det är dock inte det enda hon gör: hon spelar tennis tre gånger i veckan, spelar golf, umgås förstås med familj och vänner. Och är med i en bokklubb.

– Jag läser helst skönlitteratur på engelska, till exempel Ken Follets böcker.

I Karin Apelman har revisionsbranschen fått en företrädare som inte bara ser siffror i finanserna, utan även berättelser, kommunikation. Den vill hon gärna öka:

ANNONS

– Det är en tystlåten bransch, den behöver berätta mer om vad den gör. Vi gör något som är bra för så många. Det är en viktig samhällsuppgift, säger hon.

Hon refererar till såväl kreditprövningar som mänskliga rättigheter-revisioner och hållbarhetsrapporter.

– Det gäller att levandegöra det.

Nya utmaningar väntar också. Den digitala brottsligheten ökar. Branschen måste följa i dess spår och öka sin digitala kompetens.

– Blockchain-tekniken ger oss spännande möjligheter där, säger hon och tillägger direkt efter det snabba leendet:

– Det viktiga är en kombination av det digitala och det personliga mötet. Det som är viktigt är att hålla fast vid det sunda förnuftet och goda omdömet.

 

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS