Det EQT-ägda affärssystembolaget IFS omsätter nu 6,7 miljarder kronor – en siffra som ska dubblas fram till 2025. Realtid har träffat Nordenchefen Ann-Kristin Sander och tagit del av tillväxtplanerna.
Så ska IFS dubbla omsättningen
Mest läst i kategorin
IFS började som ett studentprojekt i Linköping 1983 och har idag växt till ett jättebolag med 5 000 anställda. Bland de drygt 10 000 kunderna finns exempelvis Saab, Volvo, Anticimex och Holmen. Gustaf Douglas var en av storägarna fram till 2015 då EQT köpte ut IFS från börsen.
Utköpet visade sig vara ett lyft för bolaget, och den ökade licensförsäljningen gav bolaget en rejäl tillväxt. Det beskedet gav Darren Roos till Realtid 2018, ett halvår efter att han tillträtt som vd för IFS.
Darren Roos är fortfarande vd för IFS, men har god hjälp av Ann-Kristin Sander, som tillträdde som Nordencheftidigare i år. Just Norden är bolagets viktigaste område och står för 30 procent av omsättningen.
– Ja, bolaget föddes ju i Sverige och många i Norden känner till vårt varumärke. Vi har växt mycket tillsammans med våra nordiska kunder, och det är roligt att följa med dem på deras globala tillväxtresa, säger Ann-Kristin Sander till Realtid.
SSAB, Jotun, Moelven och Derome är några av de befintliga kunderna – och fler är på väg in.
– LKAB är en av våra nya större kunder. De använder våra system för underhåll, men även för materialförsörjning och logistik. Vi kan inte vara relevanta för alla industrier, men LKAB är ett typexempel på våra fokusindustrier som vi håller oss till, säger hon.
IFS har en tillväxt som har varit tvåsiffrig – räknat i procent – fyra år i rad. Målsättningen är att fördubbla den globala omsättningen fram till 2025, och därför har Ann-Kristin Sander en viktig roll.
– Vi växer både organiskt och genom förvärv, kanske hälften av varje. Vi har handlat upp ett antal kringprodukter, och exempelvis köpte vi i somras företaget Ultimo, säger hon.
Vilka delar upplever ni att ni saknar i plattformen just nu?
– Det kan finnas spännande produkter som kan komplettera nära service, asset management, vilket vi har stort fokus på. Däremot kan jag inte säga rakt upp och ner vilka bolag som står på vår önskelista, säger Ann-Kristin Sander.
Hur påverkar konjunkturen er?
– Förmodligen kommer kunderna att bli försiktigare när det gäller förändringsresor och stora investeringar, men det är inget som vi har sett ännu. Historiskt sett så har vi klarat oss bra både i upp- och nedgångar, säger hon.
Av era 5 000 medarbetare så finns ca 1 500 i Sri Lanka – varför det?
– Nästan all IFS utveckling sker i Sri Lanka, och därifrån sköts även produktsupport. Vi har varit länge där, säkert över 20 år, och är numera en av Sri Lankas allra största arbetsgivare, säger hon.
Till sist, vilka trender är viktiga för er och nordisk industri framöver?
– Förutom digitalisering generellt så tittar många av våra kundbolag på servitization, alltså förflyttning från produktion till tjänstifiering och tjänstebaserade affärsmodeller. Detta har varit en stark trend rätt så länge, men är fortfarande väldigt hett, säger Ann-Kristin Sander.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.