Realtid

Så minskar du julstressen

Den intensiva julhandeln i december kan vara en stressfaktor. Skriv ned i förväg vilka klappar som ska inhandlas tipsar stressexperten.
admin
admin
Uppdaterad: 22 dec. 2016Publicerad: 22 dec. 2016

Det lackar mot jul och för de flesta av oss är det mycket som ska fixas. Planering och njutning är stressexperten Dan Hassons bästa tips för att minska julstressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konsten att hantera julen handlar ganska mycket om självklarheter menar Dan Hasson, forskare och författare som bland annat doktorerat i stresshantering vid Uppsala universitet.

– Men när man är stressad är det inte alltid så lätt att fokusera på dessa självklarheter och ta rationella beslut, förklarar han.

Dan Hassons recept för en stressfri jul kan sammanfattas i två punkter: planera och njut.

– Planera och förbered dig i god tid. Det är en väldigt bra strategi mot julstressen. Genom planering ökar kontrollen och möjligheterna att påverka. När känslan av kontroll ökar så minskar stressen. Skriv därför ned i förväg vilka julklappar som ska inhandlas. Det kanske tar lite tid, men du kan spara ganska mycket tid på det och slipper göra onödiga impulsköp.

– Dessutom minskar stressen när man slipper hetsa runt och trängas med alla andra julklappsshoppare som är ute i sista sekunden.

Dan HassonDan Hasson

– När man ändå planerar kan det vara bra att lägga in tid för återhämtning och vila. Om man är utvilad kan man njuta mer av julen och man stressar inte upp sig lika lätt som när man är trött.

– Var även ute i god tid eller sänk ambitionsnivån och kraven på dig själv. Kanske är det ett alternativ att resa bort och fira jul utomlands. Fundera på eventuella problem som kan uppkomma och hur ni kan lösa dem.

ANNONS

Och vad är dina tips när det gäller njutning?

– Julen är till för att njutas, så fråga dig själv och familjen vad ni kan göra för att alla ska njuta av den maximalt. Fundera på vad en ideal jul innebär för er. Om julen var precis som ni önskade, hur skulle den då vara? Fundera på vad ni kan göra för att uppnå det. Prata ihop er i familjen och kom gemensamt överens om ambitionsnivån.

– Passa samtidigt på att fördela arbetsuppgifter och bestäm när de ska vara utförda. På så vis kan alla vara delaktiga och arbetsbelastningen faller inte på en persons axlar. Kom också överens om att tala vänligt med varandra, säger Dan Hasson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]