Realtid

Så klarar sig Ryssland (inte) utan Swift: ”Blir snabbt oerhört kännbart”

SPFS, Swift
Anders Frick
Uppdaterad: 25 feb. 2022Publicerad: 25 feb. 2022

Om Ryssland stängs av från betalnätverket Swift så blir det problem: 30 procent av landets handel försvinner direkt. Enda möjligheten är i så fall landets betalsystemsamarbete med Kina, Iran och Belarus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Per Hammarlund,
SEB:s chefsstrateg
för tillväxtekonomier.

Nu höjs röster för att Ryssland ska utestängas från betalsystemnätverket Swift. Det skulle dock snabbt påverka landet mycket negativt, det säger Per Hammarlund, SEB:s chefsstrateg för tillväxtekonomier, till Realtid.

– En sådan utestängning skulle oerhört snabbt bli oerhört kännbart för den ryska ekonomin, säger Per Hammarlund.

Finansprofilen Bill Browder håller med och menar att en sådan sanktion ekonomiskt sett skulle skicka tillbaka Ryssland till medeltiden.

Frågan är dock hur väl Ryssland skulle klara sig utan Swift. Under flera år har landet byggt upp sitt eget betalsystem SPFS, System for Transfer of Financial Messages. Systemet sjösattes 2017 och används idag av över 330 banker och finansinstitut – inklusive aktörer i Tyskland, Armenien, Belarus och Schweiz.

– Det stämmer att Ryssland har byggt ett alternativt verktyg för betalningar, men det är inte lika väl utvecklat som Swift. Möjligen skulle de kunna samarbeta med Kina, säger Per Hammarlund.

SPFS är sammankopplat med både Irans betalsystem Sepam och det kinesiska systemet Cips, Cross-Border Interbank Payment System. Cips lanserades 2015 och använder samma syntaxmässiga standarder som Swift gör. I maj 2021 hade Cips ett femtiotal banker som direkta användare och drygt 1 100 så kallade indirekta användare, varav ungefär hälften från Kina.

I september träffade Rysslands president Vladimir Putin Belarus president Aleksandr Lukasjenko, och meddelade då att de båda länderna ska utveckla ett gemensamt betalsystem, ett koordinerat bankväsende och en gemensam valutapolitik.

ANNONS

Realtid har även sökt Swift via det regionala kontoret i Stockholm, men får beskedet att alla pressfrågor hanteras av Swift centralt.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS