Realtid

Så gör du för att ta studieledigt

Studieledighet från arbetet kan vara ett sätt att hitta en nytändning i arbetslivet.
admin
admin
Uppdaterad: 16 aug. 2016Publicerad: 16 aug. 2016

Är du sugen på att vidareutbilda dig eller satsa på en helt ny karriär? Finansförbundets ombudsman Viktor Källqvist förklarar hur man går tillväga för att begära studieledigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grundläggande för att kunna få studieledigt är att man har varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna, eller sammanlagt minst ett år de senaste två åren. Detta räknas från den dag studieledigheten ska börja. Därför kan man alltså i praktiken begära tjänstledigt för studier direkt när man anställs.

– Vad många kanske inte känner till är att studierna inte behöver ha någon direkt koppling till ditt arbete. Kravet är att de är organiserade, alltså inte är självstudier, och att de inte är av hobbykaraktär. En måttstock kan vara att de är CSN-berättigande, men det är inte något krav, berättar Viktor Källqvist på Finansförbundet.

Viktor_150.jpg

Viktor Källqvist

I ansökan skriver man vad man vill studera och hur länge. Man måste också vara beredd på att specificera hur länge man tänker vara borta, och om studierna är på hel- eller deltid. Antingen kan man söka tjänstledigt för hela studieprioden, eller bara för själva terminerna, om man vill arbeta på loven.

– Om du bara har studieledigt under terminerna kan du inte räkna med att få vara ledig under sommarlovet. Om du vill sommarjobba någon annanstans än på ditt nuvarande jobb kan det gå bra om det inte är en arbetsgivare i branschen. Du måste dock alltid kolla med din arbetsgivare först. 

Det finns inget krav på att man måste ansöka en viss tid i förväg, men för arbetsgivarens planering är det bra om man meddelar i god tid. Nekad kan man inte bli, däremot kan arbetsgivaren kan skjuta upp ledigheten sex månader om man omfattas av kollektivavtal. Därför bör man söka minst ett halvår i förväg.

Om kollektivavtal inte finns kan det bli lite svårare att få studieledigheten beviljad. Arbetsgivaren kan då skjuta upp ledigheten på obestämd tid, men efter två år kan man begära domstolsprövning. Då väger domstolen den anställdes intresse av att få studera mot arbetsgivarens intresse av att verksamheten ska kunna fortsätta utan större avbrott.

ANNONS

Vilka rättigheter har man då under studieledigheten? Man får generellt sett inte ta en annan anställning. Detta gäller även under loven om man inte kommit överens om något annat med  arbetsgivaren. Obligatorisk praktik är undantaget, men även där bör man kolla med arbetsgivaren i förväg.

Uppsagd under studietiden kan man bli på grund av arbetsbrist eller liknande, men inte bara för att man studerar. Blir man uppsagd, eller riskerar uppsägning, ska man kontakta facket.

Man kan vidare alltid gå tillbaka till sitt arbete i förtid, men arbetsgivaren har rätt att skjuta på återgången i max två veckor. Har man varit tjänstledig i mer än ett år är det en månad som gäller. 

När studieledigheten upphör har man rätt att återgå till den tjänst man hade tidigare, eller en liknande. Man behöver inte informera arbetsgivaren om när studierna upphör, men det kan ändå vara bra att i god tid ta kontakt för att prata om vilka arbetsuppgifter man ska ha.

– När du ska vara studieledig är det bra att skriva en överenskommelse med din arbetsgivare om vad som gäller. Där bör till exempel stå vad du har för rätt att gå tillbaka till arbetet i förtid om du skulle vilja avsluta tjänstledigheten, hur länge du ska vara ledig och vad som händer när du kommer tillbaka, tipsar Viktor Källqvist.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Svenskarnas fondsparande når nya rekordnivåer

23 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]