Att löneförhandla vid jobbyte är viktigt men kan kännas svårt. Här delar Finansförbundets ombudsman Oskar Holmer med sig av sina bästa tips.
Så får du bästa lönen
Mest läst i kategorin
Var överens med den blivande arbetsgivaren om lönen innan du tackar ja till nya jobbet är Oskar Holmers första råd.
– Jag rekommenderar att ta lönefrågan sist, när du har sålt in dig själv och blivit erbjuden jobbet. När de är övertygade om att de vill ha just dig är de mer villiga att ge en bra lön, tipsar han.
Nästa fråga handlar om lönenivå. Här är den generella tumregeln att man ska byta upp sig.
– Det handlar inte bara om högre lön, utan även om mer kvalificerade och spännande arbetsuppgifter och bättre anställningsvillkor.
Rådet här är att fundera över vilka förmåner man har på sitt nuvarande arbete. Vad är dessa förmåner värda i högre lön om de inte ingår på det nya jobbet?
– Det kan till exempel handla om förkortad arbetstid, extra semesterdagar, lönetillägg vid föräldraledighet, rikslunchförmån och friskvårdsbidrag.
– Den viktigaste förmånen är tjänstepensionen. Tänk på att om den saknas ska du kompenseras med högre lön för att kunna sätta av motsvarande belopp själv varje månad.
Oskar Holmer betonar att man inte ska acceptera beskedet att det är löneökningsstopp vid byte till en mer kvalificerad tjänst.
– Får du mer kvalificerade arbetsuppgifter ska du också få högre lön.
Hur ska man då förbereda sig på lönesamtalet? Är man medlem är ett tips att ta kontakt med Finansförbundet som erbjuder tillförlitlig lönestatistik och rådgivning.
– Ju mer du vet om tjänsten du söker, desto bättre kan du använda lönestatistiken för att ringa in det exakta lönespannet. Försök ta reda på så mycket som möjligt genom att ställa frågor vid anställningsintervjun, men försök spara frågan om lön till ett senare tillfälle.
– Du kan exempelvis fråga vad du har för ansvar, vad du förväntas leverera, om du har personalansvar och i så fall hur många underställda du har. Frågorna visar dessutom att du är engagerad och intresserad av tjänsten.
Finansförbundet kan bistå med kontaktuppgifter till förtroendevalda på arbetsplatsen som kan ge mer lokal information. Förbundet hjäper även till med granskning av anställningsavtal.
– Detta är speciellt viktigt för dig som söker jobb på en arbetsplats utan kollektivavtal, säger Oskar Holmer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.