LinkedIn har blivit rekryterarens bästa verktyg. Med bara några enkla justeringar skulle många av de över 2,5 miljoner svenskar som har LinkedIn-profiler kunna sökoptimera sig själva. Här presenterar Mats Kullenberg, vd för Dreamwork, sina bästa tips och trix för att bli upptäckt på nätet.
Så blir du upptäckt på nätet
Mest läst i kategorin
Rekryteringsfirmorna jobbar väsentligt annorlunda idag än för bara några år sedan. Idag är det inte antalet cv:n i databasen som räknas, eftersom alla kandidater finns tillgängliga på LinkedIn. Plattformen har därför blivit ett viktigt verktyg för rekryterna i jakten på rätt kandidat.
Över 2,5 miljoner svenskar har idag en profil på LinkedIn. Majoriteten är i arbetsför ålder och arbetar i privat sektor.
– 60 procent av svenskarna letar inte aktivt efter ett nytt jobb, men om rätt jobb dyker upp är majoriteten positiv till att byta, säger Mats Kullenberg, vd på rekryteringsfirman Dreamwork, till Realtid.se.
För att hittas på nätet av en rekryterare är det extra viktigt att ha rätt utformad profil.
Men, majoriteten av alla som har sina cvn på nätet har fel innehåll och sorteras bort i de sökningar som headhunters och rekryterare gör, menar Mats Kullenberg.
Här är tio tips och trix från Dreamwork för att sökoptimera sig själv på nätet.
1) Genom att välja en profilbild är sannolikheten 11 gånger större att folk går in och tittar på din profil. Välj en professionell ansiktsbild (från axlar och uppåt) tagen i bra ljus.
2) Vem skriver du för? Nästan inga internationella rekryterare är verksamma här, 99,9 procent av alla rekryterare som söker efter dig är svenska och söker efter dig på svenska. Trots detta skriver de flesta på engelska på LinkedIn. Skippa det. Skriv på svenska i ditt cv och personliga brev, om du vill bli sökmotorsoptimerad.
3) Ha en bra rubriksättning. Den första sökningen görs av en dator. Därför är det viktigt att du använder rätt sökord. Upprepa gärna sökorden i sammanfattningen. Då ökar chansen att bli hittad av rekryterare och andra intresserade upp till tio gånger. Var personlig men inte klyschig. Undvik ord som “stresstålig”, “driven” och “många bollar i luften”.
4) Det viktiga är vad du har gjort och inte var, fokusera på vad du åstadkommit. Beskriv gärna dina resultat, utmaningar men även misslyckanden.
5) Arbeta med referenser som stödjer de resultat du uppnått. Gärna flera.
6) Tag gärna med förtroendeuppdrag och pro-bono arbete. Att vara en god samhällsmedborgare är allt viktigare.
7) Skriv om utmärkelser som du har mottagit.
8) Gå med i olika grupper på LinkedIn. Genom att vara aktiv i dessa grupper ökar du din synlighet. Många rekryterare letar efter rätt kompetens i dessa grupper.
9) Be dina kontakter att rekommendera dig. Ju fler rekommendationer du har desto trovärdigare blir du.
10) Din personlighet måste återspeglas i cvt, så var inte rädd att vara dig själv. Lägg gärna in och länka till bilder och videoklipp.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.