Realtid

Så blir du en duktig moderator

admin
admin
Uppdaterad: 16 juni 2016Publicerad: 16 juni 2016

Det är en konst att kunna moderera ett samtal inför publik. Här bjuder kommunikationsrådgivaren och moderatorn Johanna Sevonen på sina bästa tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att moderera kräver både fallenhet, kompetens, en del mod och framförallt hårt jobb under en begränsad tid.

Det berättar Johanna Sevonen som till vardags är kommunikationsrådgivare på PostNord.

johanna-sevonen_150.jpg

Johanna Sevonen

– Får du möjlighet att moderera en konferens, ett evenemang eller ett större möte så ska du tacka ja, tycker jag. Lita på att du förtjänat möjligheten och gjort avtryck, för annars skulle du inte bli tillfrågad, säger hon.

Johannas egen moderatorkarriär kom igång efter hon fyllt 40.

– För mig krävdes ett år där jag lovade mig själv att säga ja till allt som inte skulle riska mitt eller någon annans liv. Att fylla 40 år hade alltså sina fördelar.

Har du blivit modigare?

ANNONS

– Ja, lite modigare, men kanske egentligen bara angelägen om att inte låta tillfällen som faktiskt tilltalar hjärtat gå mig förbi. Jag har nog alltid varit nyfiken, ambitiös och långsiktig i allt jag gör. Grymt målmedveten, men inriktad på att lyfta och peppa andra snarare än mig själv. Så när min underbara vän Kattis utmanade mig med ett säg JA-år blev det ett gyllene tillfälle att ge mig själv lite mer fokus.

– Hade jag fått frågan att moderera året innan hade jag sannolikt tackat nej för att det tagit tid från annat, belastat min omgivning för mycket eller ännu mer troligt så hade jag tipsat om andra lämpliga kandidater istället.

Vad är roligast med att moderera?

– Att få vara en del av den energi som uppstår när öppna och nyfikna människor med gemensamt mål för dagen möts. Jag fascineras verkligen av hur mycket det finns att lära om de flesta områden när man tar sig den tiden. Det ger åtminstone mig en grym kompetensutveckling och massor med inspiration.

Har du något tips om man skulle tappa tråden under modereringen?

– Man ska ha en plan för det, absolut! Se till att du har förberett någon slags allmän mellanlandning om du helt tappar bort dig eller så kan du retoriskt be åhörarna repetera det sista du eller talaren sa. Eller också helt sonika erkänner du att du kommit av dig på ett ödmjukt sätt – det finns alltid någon som vill rädda upp situation snabbt. Men oavsett om det händer eller inte, att ha ordning på talkorten är ändå lite a och o, säger Johanna Sevonen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS