Realtid

"Så blev Staël von Holstein rik på Iqube"

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 okt. 2009Publicerad: 20 okt. 2009

Johan Staël von Holsteins lockade Iqubes entreprenörer med guld och gröna skogar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Johan hade ett privat förråd på kontoret för sina möbler och sin konst, säger en källa till Realtid.se.

Iqube är under avveckling. Portalfiguren Johan Staël von Holstein har fått sparken, personalen är uppsagd och huvudägarna, Sjätte AP-fonden och Investor funderar som bäst på framtiden för entreprenörsbolagen.

Staël von Holstein har ofta i den offentliga debatten profilerat sig som entreprenörens bästa vän och framhållit hur viktigt entreprenörskapet är för Sveriges ekonomiska utveckling.

Realtid.se har talat med flera entreprenörer som lockades till Iqube med rundhänta löften om guld och gröna skogar, mot att de släppte ifrån sig upp till tio procent av aktierna i sina bolag.

En del av Realtid.se:s källor vill till och med gå så långt som till att beskriva hela Johan Staël von Holsteins upplägg som ett bedrägeri där han med hjälp av entreprenörerna berikade sig själv.

– Han gjorde en fantasivärdering på bolagen och lyckades locka till sig nytt kapital från Investor och Sjätte AP-fonden, pengar som entreprenörerna sedan aldrig såg röken av, säger en källa med insyn till Realtid.se.

Johan Staël von Holstein var dragplåstret men entreprenörerna fick bara se honom på håll.

– Han uppträdde som en statsminister, omgiven av assistenter som antecknande allt han sa, säger en källa.

ANNONS

Flera entreprenörer uttrycker nu en enorm besvikelse riktad mot Johan Staël von Holstein, mannen bakom Iqube.

Men bilden är sammansatt och andra entrerprenörer menar att Staël von Holsteins Iqube varit en bra hjälp för deras företags utveckling.

– Iqube har fungerat bra. Jag känner inte igen kritiken mot Johan, säger Daniel Pasztor, vd på Adaption Media.

En av de kritiska är Jonas Lindqvist, vd på bokförlaget BTM.

– Vi blev lovade allehanda hjälp, att inom ett år få in nytt kapital tillbolaget. I gengäld fick Johan tio procent av bolagets aktier. Men Johan höll inte sina löften, säger Jonas Lindqvist.

Nu har BTM lämnat Iqube, en erfarenhet rikare, men en tiondel av aktierna fattigare.

– Iqube gjorde fantasivärderingar av portföljbolagen. Det kom ner olika personer vid olika tillfällen och pratade framtid, vad vi skulle omsätta och sälja, säger Jonas Lindqvist.

– Men pengarna som kom in till Iqube delades aldrig ut till portföljbolagen, säger Jonas Lindqvist.

ANNONS

Entreprenörerna lovades också erfarna coacher som skulle guida deras bolag till framgång och nytt kapital.

– Men coacherna som anställdes på Iqube var färska handelsstudenter och det var svårt för en nyexad kille eller tjej att hjälpa oss entreprenörer. Dessutom var intresset för vår verksamhet svalt, eftersom det inte innehöll en världsomspännande affärsidé, utan bokutgivning i Sverige, säger Jonas Lindqvist på BTM.

En annan sak som förvirrade entreprenörerna var vilken roll som Johan Staël von Holstein egentligen hade.

– Johan agerade som om han ägde bolaget. Det var först senare som jag fattade att han var delägare och anställd vd, säger Jonas Lindqvist.

En källa berättar att Staël von Holstein använde Kista-kontoret som sitt privata förråd.

– Han förvarade designmöbler och konst, som var hans privata, på kontoret, säger källan till Realtid.se.

Lindqvist underkänner också själva grundidén bakom Iqube.

– Det finns inga synergier med att samla en massa bolag i samma situation. Alla bolag sprang och letade efter samma sak, nämligen pengar.

ANNONS

Hur ägandet nu ska lösa sig för BTM är ännu inte löst.

– Vi har försökt köpa tillbaka aktierna från Iqube, men hittills har de inte visat något intresse, säger Jonas Lindqvist.

Tony Kylberg är tf vd på Iqube och den som ska hantera avvecklingen av bolaget. Samtliga anställda är uppsagda, inklusive han själv.

– Jag kan inte kommentera kritiken från enskilda bolag, det skulle strida mot sekretessavtalet i aktieägaravtalet, säger Tony Kylberg till Realtid.se.

Rent generellt menar Kylberg att Iqubes coacher varit mycket erfarna och att kapitalet som togs in inte i första hand skulle gå till portföljbolagen utan till driften av Iqube.

Men under 2008 gjordes även en del tilläggsinvesteringar i fem sex portföljbolag som fick in nytt kapital, ”för att försvara våra ägarandelar”.

Beslut om framtiden för 20-talet Iqube-bolag tas av styrelsen i november.

Realtid.se söker Johan Staël von Holstein för en kommentar.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS