Realtid

Ryskfinansierad CFD-plattform till Sverige: "Högintressant marknad"

Ivan Gowan är vd för CFD-plattformn Capital.com som i sommar lanseras i Sverige. Foto: Press & Pixabay
admin
admin
Uppdaterad: 28 juni 2018Publicerad: 28 juni 2018

Capital.com erbjuder handel med derivatinstrument. Nu släpps CFD-plattformen i Sverige. Bolaget har verksamhet i Vitryssland och backas av rysk oligarkson. "Vi vill erbjuda nya investeringsmöjligheter", säger brittiske vd:n Ivan Gowan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Capital.com är en så kallad CFD-plattform som erbjuder handel med över 100 olika tillgångsslag.

Trading-tjänsten är ryskfinansierad och ägs till 51 procent av techinvesteraren Said Gutseriev, son till Mikahail Gutseriev, en av Rysslands förmögnaste personer. 

CFD står för ”contract for difference” och är ett slags derivatinstrument, ett samlingsnamn på värdepapper som kopplas till specifika framtida händelser eller förutsättningar.

CFD-kontrakt låter investerare spekulera i prisförändringar i underliggande tillgångar, till exempel aktier, index, råvaror och valutor. Capital.com erbjuder spekulation i sådana tillgångsslag, samt flera kryptovalutor. Man kan även ”gå kort”, alltså spekulera i en nedgång i en underliggande tillgång.

Svensk fiberoptik lockar

Capital.com har verksamhet i större delen av Europa och plattformen är översatt till 23 språk. Kundupptagningsområdet omfattar totalt 53 länder.

Nu lanseras tadingtjänsten även i Sverige. Realtid.se fick en intervju med bolagets vd, britten Ivan Gowan, som nyligen besökte Stockholm inför Sverige-lanseringen i juli.

– Svenska marknaden är högintressant av infrastrukturella skäl. De flesta svenskar har fiberoptik i sina hem, vilket fortfarande är ganska ovanligt i Storbritannien, även i centrala London, säger Ivan Gowan till Realtid.se.

ANNONS

Han berättar att CFD-konceptet även inkluderar en hävstångseffekt. Investeraren köper bara en mindre procentandel av en underliggande tillgångs totala värdet för egna pengar. Resten lånar CFD-mäklaren ut och tjänar pengar på räntan som ligger på mellan 2,5-3 procent. Därutöver till kommer lokal interbankränta, till exempel STIBOR, för att ta ett svenskt exempel.

Lånefinansierad hävstångseffekt

Ivan Gowan jämför med bolån.

– Du kanske lånar, säg, 80 procent av värdet på huspriset, som sedan går upp , under tiden du betalar ränta. På samma sätt lånar du pengar av oss för att få mer att köpa för och sedan kan du göra en vinst .

Capital.com har dock ett så kallat kallat ”säkerhetskrav” på 2 procent för förstagångsinvesterare, men som efterhand kan ökas på. Om du investerar 100 kronor i en aktie, så motsvarar det, genom lånefinansieringen, en exponering motsvarande en dubbel så stor investering.

Den så kallade hävstångseffekten blir därmed – överfört till skalräkning som branschen använder i sin information – 2:1.

Med den nivån följer bolaget Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (Esmas) rekommendationer som också kokat ned till en ny lag som införs i augusti.

Esma har länge uttryckt oro för CFD-branschen och sett ett behov av uppstramning, och den nya lagen innebär bland annat regler som begränsar marknadsföring, distribution och försäljning av CFD-produkter till konsumenter.

ANNONS

CFD-investeringar framstår som väldigt riskfyllda?

– Jo, men vi menar att alla aktieinvesteringar är vadslaning i grunden. Ett bolag kan ju gå i konkurs när som helst. Vi vill erbjuda människor investeringsmöjligheter baserat på deras övertygelser.

Han tillägger att bolaget även erbjuder en investerarutbildning, baserad på en aloritmbaserad app som letar efter negativt investerarbeteenden och tipsar om förbättrar och sunt CFD-agerande, enligt Ivan Gowan.

Vitrysk grundare

Capital.com grundades 2016 av den vitryska entreprenören Viktor Prokopeny. Liksom vd:n Ivan Gowan har grundaren en bakgrund på brittiska CFD-giganten IG, med en marknadsandel på hela 45 procent i Storbritannien. Capital.com är fortfarande en mindre spelare, men siktar på att konkurrera med jätten.

– IG är branschens ”gorillor”. Vi är inte riktigt redo att ta upp kampen med dem ännu, men bygger plattformar för att kunna göra det i framtiden, säger Ivan Gowan.

Capital.com har i dag 120 anställda. Merparten återfinns på Cypern, där bolaget är registrerat. Där återfinns bland annat complianceavdelningen. I London sitter toppcheferna, däribland Ivan Gowan förstås, men även grundaren. 

Europas sista dikatur

ANNONS

Det finns också ett mindre team i Gibraltar, samt ett utvecklarteam i Vitryssland som uppvisar stor kompetens inom matematik och programmering, enligt Ivan Gowan.

– De har otroligt skickliga ”backend”-ingenjörer. De köper inte in stora it-lösningar, utan gör allt själva, säger han.

Vitryssland brukar kallas för ”Europas sista diktatur”. President Aleksandr Lukasjenko har styrt landet med järnhand sedan 1994.

Ivan Gowan vill inte kommentera det. Capital.com ”är inte en politisk organisation”, säger han. Istället lyfter han fram landets starka techbolag och många högkvalificerade ingenjörer. Capital.com erbjuder dessutom sina medarbetare hög levnadsstandard, betonar han.

Nya visumregler

Hen berömmer också några av de nya lagändringar som Lukasjenko-regimen låtit införa. Numera tillåts självkörande fordon, drönare och handel med kryptovaltur. Landet erbjuder även en företagarvänlig kultur. Bolags- och inkomstskatterna är låga.

– Det är framåtlutade regleringar som drivits igenom sista tiden. Nu kan man även resa till Vitryssland utan visum, i upp till fem dagar, säger Ivan Gowan.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS