Realtid

Rutger Arnhult med segervittring: "Detta är givetvis långt ifrån över"

"Det kommer så klart att bli svårt att komma åt de 8 procent som Castellum nu köpt", säger Rutger Arnhult till Realtid. Foto: TT
"Det kommer så klart att bli svårt att komma åt de 8 procent som Castellum nu köpt", säger Rutger Arnhult till Realtid. Foto: TT
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 26 nov. 2020Publicerad: 26 nov. 2020

Ilija Batljans SBB och Rutger Arnhults Castellum slåss om samma norska byte – fastighetsbolaget Entra. ”Det blir ju så klart svårt för SBB att komma åt de 8 procent som Castellum nu köpt”, säger Arnhult till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I morse stod det klart att Castellum, som till 18 procent kontrolleras av fastighetsmagnaten Rutger Arnhult, är ett av de bolag som gett sig in i budstriden om Entra som beskrivits som Norges svar på Sveriges Vasakronan.

Det innebär att Ilja Batljan och Rutger Arnhult, som samarbetar i bland annat Odd Molly i egenskap av största respektive näst största ägare – plötsligt blivit kombattanter.

SBB lade tidigare i veckan ett bud på Entra som är värt 30 miljarder norska kronor med en kontant betalning om 70 procent. Det värderar Entra-aktien till 165 norska kronor.

Castellums bud, som offentliggjordes idag, är högre och värderar varje aktie i Entra till 170,9 norska kronor. Här uppgår kontantdelen till 15 procent.

Något som också talar för att Castellum går vinnande ur striden är det faktum att bolaget Castellum redan köpt den norska statens post på 15 miljoner aktier, motsvarande 8,2 procent av aktierna, för 169 norska kronor per aktie. Därmed är Castellum redan Entras näst största ägare.

Samtidigt är Ilija Batljan känd för sin aggressiva tillväxtstrategi.  Till DI har Batljan sagt:

– Storleken spelar roll: den ger tillgång till globala kapitalmarknader, ger högre kreditbetyg och minskar sårbarheten med mycket starka kassaflöden (…)”

DI skriver att Ilija Batljan spår höjda kreditbetyg om SBB går vinnande ur striden och prognosen är att det skulle spara 200 miljoner kronor i finansiella kostnader.

ANNONS

Det finns sålunda ingenting som pekar mot att SBB inte skulle svara på Castellums ”stridsförklaring”.

Rutger Arnhult vill inte kora en vinnare innan det står klart hur affären har landat, men han pekar på Castellums viktiga försprång.

– Det kommer så klart att bli svårt att komma åt de 8 procent som Castellum nu köpt, säger han till Realtid.

De 8 procenten är dock ingenting som räcker för att stoppa SBB:s planer.

–Detta är givetvis långt ifrån över, säger Rutger Arnhult.

Om Castellum hade kommit åt över 10 procent hade den avskräckande effekten gentemot SBB varit större.

– En minoritetsägare med över 10 procent spärrar huvudägaren från att fritt nyttja kassaflödet i bolaget inom koncernen vilket kan vara ett problem, men inte är det per definition, säger Arnhult.

Till DI säger Ilija Batljan att han är övertygad om att SBB kommer att nå 90 procents accept.

ANNONS

Om han får rätt kommer Castellum att hänga med som en minoritetsägare. Vore inte det obekvämt för SBB?
– Att ha Castellum som minoritetsägare är säkert bara en fördel. Man är långsiktiga, kunniga i branschen och finansiellt starka med en målsättning att verka för alla aktieägares bästa med högt fokus på en hållbar affär. Bättre sparringpartner kan du egentligen inte få.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS