Realtid

Rusning efter privat kapitalförsäkring

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 27 maj 2020Publicerad: 27 maj 2020

De inbetalda premierna till privata kapitalförsäkringar växte starkt under det första kvartalet 2020, och uppgick till 36 miljarder kronor. Det är en ökning med 71 procent jämfört med samma kvartal 2019 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Knappt 267 miljarder kronor betalades in i premier till konkurrensutsatta pensions- och livförsäkringar under de senaste fyra kvartalen – en ökning med 14 procent jämfört med motsvarande period föregående år.  Det visar Svensk Försäkrings statistik som presenteras idag.

De inbetalda premierna till privata kapitalförsäkringar växte starkt under det första kvartalet 2020, och uppgick till 36 miljarder kronor. Det är en ökning med 71 procent jämfört med samma kvartal 2019, då premieinbetalningarna till privata kapitalförsäkringar uppgick till 21 miljarder kronor. Även om det första kvartalet 2020 sticker ut, så har premieinbetalningarna till privata kapitalförsäkringar varit stora under hela det senaste året. Från och med det andra kvartalet 2019 till och med det första kvartalet 2020 betalades det in knappt 103 miljarder kronor, vilket är en ökning med 39 procent – 28,9 miljarder kronor – jämfört med motsvarande period föregående år. Samtliga sparformer – traditionell, fond och depå – bidrog till ökningen, men depåförsäkringarna bidrog i särklass mest, och ökade med 27 miljarder kronor i årsvärde; se diagram nedan.

De privata kapitalförsäkringarna utgör tillsammans med tjänstepensionsförsäkringarna och de privata pensionsförsäkringarna det samlade livförsäkringssparandet. Tjänstepensionsförsäkringarna, som har vuxit starkt under en längre tid, ökade med 2,1 procent – 3,1 miljarder kronor – i inbetalda premier under de senaste fyra kvartalen, jämfört med motsvarande period föregående år. De privata pensionsförsäkringarna – som minskade kraftigt när avdragsrätten slopades 2016 – har varit ungefär oförändrade i inbetalda premier de senaste åren.

Utöver livförsäkringssparandet så finns livförsäkringar i form av bland annat premiebefrielseförsäkring, grupplivförsäkring och viss sjukförsäkring. Sammanlagt växte de inbetalda premierna till dessa försäkringar med 1,1 miljarder kronor under de senaste fyra kvartalen.

Totalt sett har de inbetalda premierna till konkurrensutsatta pensions- och livförsäkringar ökat med 33,1 miljarder kronor, eller 14 procent, de senaste fyra kvartalen, jämfört med motsvarande period föregående år.

Under de senaste fyra kvartalen var premieinbetalningarna till konkurrensutsatta pensions- och livförsäkringar knappt 267 miljarder kronor. Nästan hälften (45 procent) av de inbetalda premierna gick till Folksam, Skandia, Alecta och Avanza.

Under första kvartalet i år uppgick den genomsnittliga totalavkastningen på livförsäkringsföretagens tillgångar till minus 5,9 procent. Medelvärdet för de årliga snittavkastningarna över de senaste tio åren, fram till och med 2019, var 7 procent. Om även avkastningen för kvartal ett 2020 inkluderas, så blir den genomsnittliga årliga totalavkastningen för den senaste tioårsperioden runt 6 procent.
— Att avkastningen under det första kvartalet blev negativ beror till stor på nedgångarna på aktiemarknaderna i Sverige liksom i övriga världen till följd av corona-pandemin. Exempelvis föll aktiemarknaderna i Sverige och USA med runt 20 procent från årsskiftet fram till slutet av mars. Aktiemarknaderna har sedan dess återhämtat en stor del av fallet, säger Jonas Söderberg, ekonom på Svensk Försäkring i en skriftlig kommentar.

 

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]