SBAB:s chefsekonom Robert Boije blev under första halvåret mest överraskad av regeringskrisen då den delvis bygger på en felaktig beskrivning att hyresutredningen. Det säger han i samband med Realtids sommarserie med ledande branschprofiler.
Robert Boije: "Det som nog överraskat mig mest är regeringskrisen"
Mest läst i kategorin
Vad har haft störst betydelse för dig i din yrkesroll det första halvåret?
– Jag och min kollega Sten Hansen lade ner väldigt mycket tid på en ny rapport, Unga & Bolån, där vi analyserade ungas situation på bostadsmarknaden. Den togs emot väl och gav också ett mycket stort medialt gensvar.
Något som överraskat, person eller händelse – och hur ser du på rådande marknadsläge?
– Det som nog överraskat mig mest är regeringskrisen. Dels för att den från en sida av det politiska lägret bygger på den felaktiga beskrivningen att hyresutredningen föreslår marknadshyror som kommer att tvinga många befintliga hyresrättsinnehavare från sina lägenheter, dels att man från en annan sida av det politiska lägret – trots att man vill se just en sådan förändring av hyressystemet – slår sig ihop med den andra för att avsätta regeringen.
Vilka var de största glädjeämnenna och största orosmolnen under första halvåret?
– Det största glädjeämnet är utan tvekan den lyckade vaccineringen som inneburit att smittspridningen och antalet nya döda sjunkit kraftigt. På samma tema har det största orosmolnet varit att deltavarianten av viruset – eller andra varianter av viruset – skulle visa sig vara motståndskraftiga mot de nya vaccinen.
Vilka blir de största glädjeämnena och största orosmolnen under kommande halvåret?
– Det största glädjeämnet måste – som det ser ut nu – vara att vi snart kan återgå till våra normala sociala kontakter och att vi kan släppa på publik på kultur- och idrottsevenemang, med mera.
Vad är det viktigaste du lärt dig under pandemin?
– Att livet är skört, att man inte ska ta något för givet och att det från en dag till en annan kan uppstå en situation som på förhand – trots att det bara var en tidsfråga när det skulle hända – var svårt att föreställa sig den fulla vidden av. Men också att vi människor är duktiga på att anpassa oss efter ändrade förutsättningar. Vem hade trott att vi med olika digitala arbetsverktyg under en pandemi skulle kunna jobba vidare så effektivt som varit fallet för så många under pandemin?
Vad tror du består efter pandemin (ändrade arbetssätt, arbetsverktyg, tankesätt)?
– Att många har sett fördelen med att kunna jobba hemifrån och att det med nya smarta tekniska lösningar och digitala verktyg går att arbeta smart och effektivt. Jag tror att många av de fysiska möten vi tidigare har haft kommer att ersättas av digitala möten även efter pandemin. Det kommer bidra till både lägre kostnader för företagen och en bättre miljö.
”Jag tror att många av de fysiska möten vi tidigare har haft kommer att ersättas av digitala möten även efter pandemin. Det kommer bidra till både lägre kostnader för företagen och en bättre miljö.”
Det är ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval: vilken politisk fråga kommer att ha störst betydelse för finansbranschen samt för din verksamhet?
– Vi har tillsammans med Svenska Bankföreningen varit mycket kritiska till planerna på en ny bankskatt då vi menar att den inte uppfyller syftet med skatten, är analytiskt dåligt underbyggd och dessutom kraftigt snedvrider konkurrensen på bolånemarknaden.
Hur kopplar du av i sommar?
– På vår sommarstuga vid Norrtäljeviken, på båten i Norrtälje skärgård och förhoppningsvis på golfbanan (om jag bara lär mig att inte bli så förbannad när jag missar slagen…)
Vilket är ditt bästa lästips för sommarläsning?
– Jag läser så mycket i mitt arbete så det blir ingen mer seriös skön- eller facklitteratur. Jag kopplar av med deckare – de svenska är bäst.
Vilken är den bästa bok/fackbok du läst första halvåret som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– Jag passar på just bok och nämner i stället den nya forskningslitteratur som kommit om sambandet mellan höga bolåneskulder och dess inverkan på hushållens neddragning av konsumtion vid en kris och som ger en betydligt mindre alarmistisk bild av läget i Sverige jämfört med den Riksbanken och Finansinspektionen målat upp.
Vilken är den bästa bok/fackbok genom tiderna som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– Det är svårt att nämna en enskild bok. Jag är ju nationalekonom och har läst en mängd fackböcker genom åren som gett mig en ekonomisk-analytisk stabil grund att stå på i min nuvarande roll.
Hur förbereder du dig inför hösten 2021?
– Jag gör inget särskilt. Full fart framåt som vanligt! ☺ Men förstås viktigt att ladda batterierna först i sommar.
Vilka frågor blir de viktigaste i din roll under hösten? För din verksamhet?
– Att fortsatta att analysera svensk ekonomi i allmänhet och bostadsmarknad i synnerhet. Vi har ju under pandemin haft mycket stora prisuppgångar på särskilt villor och större bostadsrätter och det blir intressant att se vad som händer med priserna om hushållen stegvis går tillbaka till de konsumtionsmönster som förelåg innan pandemin.