Realtid

Riskkapitalbolagen går från sprint till maraton

Det krävs helt enkelt längre tid för att göra fundamentala förändringar i ett bolag, säger Tor Krusell, informationschef på Altor, när han förklarar varför riskkapitalbranschen gått från sprint till maraton.
admin
admin
Uppdaterad: 21 sep. 2018Publicerad: 21 sep. 2018

Riskkapitalbolagen blir långa och går från sprint till maraton. De behåller bolagen längre, tar färre risker och sänker också kraven på avkastning. Flera långa fonder startas nu av de stora aktörerna på kapitalmarknaden. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en artikel av Javier Espinoza i Financial Times, frångår riskkapitalbolagen alltmer traditionen med ”buy, strip and flip”.

Riskkapitalbolagen letar efter uppköpskandidater som de kan behålla under mer än ett decennium. Det betyder att investerarna får nöja sig med stabila avkastningar i stället för att dubbla eller tredubbla pengarna inom några år.

Det europeiska riskapitalbolaget CVC Capital Partners, med huvudkontor i Luxemburg, har redan lanserat sin andra ”långa fond”. Hittills har 18 institutionella investerare anmält sitt intresse. Det kan jämföras med en handfull för den första långa fonden.

Flera aktörer på riskkapitalmarknaden är numera beredda att köpa bolag med en begränsad potential för extraordinära avkastningar men också en mindre förlustrisk.

Investmentbolaget Carlyle, med huvudkontor i Washington, lär också ha intresse av att starta flera fonder som investerar på lång sikt. Partners Group, med huvudkontor i Zug i Schweiz, sägs haka på trenden och snart öppna en första ”lång fond”.  

I Sverige är trenden inte lika uttalad än. Visserligen är Impilo som grundades för drygt ett år sedan av Fredrik Strömholm en ”evergreenfond”, det vill säga att den i princip har evigt liv – det vill säga så länge som ägarna önskar det. Impilo har inga begränsningar för att fortsätta investera i ett äldre portföljbolag vilket traditionella riskkapitalbolag har; strukturen möjliggör långsiktighet men bygger ändå på samma förändringstryck som under de tre-fem första åren i en vanlig riskkapitalfond.

Efter tre till fem år bestämmer ledningen i Impilo om de fortfarande tror på en god avkastning eller om de borde realisera investeringen. En traditionell riskkapitalfond kan eventuellt äga ett bolag under en längre period men fonden har svårt att fortsätta investera i bolaget efter fem till sju år.

Det framgångsrika riskkapitalbolaget Altor håller numera gärna sina bolag i 15 år i stället för traditionella fem eller tio år.  

ANNONS

– Vi ser att det är en fördel att ha en längre horisont för ägandet. Hittar man bra bolag vill man gärna fortsätta äga och vidareutveckla dessa. Altor ägde Piab i nästan tio år innan bolaget såldes till EQT som behöll det i några år. Private Equitys framgångsmodell är idag mer operationell. Det krävs helt enkelt längre tid för att göra fundamentala förändringar i ett bolag, säger Tor Krusell, informationschef på Altor, till Realtid.se.

Han säger att branschen har gått från ”sprint till maraton”. 

– Det har tagit några år för Altor att vända fondkommissionären Carnegie. När Carnegie förvärvades för nio år sedan trodde inte alla på den affären, men bolaget har sedan dess gjort en fantastisk turnaround. Nyligen köpte Altor LRF Konsult från Lantmännens Riksförbund. Jag tror inte att LRF hade sålt till en ägare som var kortsiktig.

Den amerikanska riskkapitaljätten KKR startade en första långsiktig fond förra året med ett kapital om 8,5 miljarder kronor. De första förvärven var försäkringsbolaget USI och PetVet som driver veterinärkliniker.

Scott Nuttall, som sitter i ledningen på KKR, säger till Financial Times ”att han ser flera chanser att hitta bra bolag som är stabila. Men att historiskt hade KKR inte haft något intresse för denna typ av bolag.” Stabila bolag som ägs under en längre tid, som har lite lägre risk och lägre avkastning, passar inte i KKR:s traditionella fonder.

Enligt Brenda Rainey, direktör på konsultbolaget Bain & Company, är givna investerare i dessa långa fonder så kallade family offices som är mer långsiktiga och tålmodiga. Men Brenda Rainey varnar för att det finns en ny riskdimension med att äga ett bolag i mer än tio år.

– Ingen har en kristallkula som visar hur världen ser ut om 15 år.

Vissa i branschen är skeptiska: De tycker att en diversifiering till lågavkastande bolag berövar investerare den högre avkastning som hör till riskkapitalbolagen. En typisk avkastning för riskkapitalbolagen är 15-20 procent. De långa fonderna väntas avkasta ner mot tio procent. Det finns ytterligare frågetecken. Kommer riskkapitalbolagens direktörer, vana att få sin vinstandel var tredje år, att stanna i samma firma när de måste hålla ett bolag i 15 år?

ANNONS

Slutligen varnar en affärsjurist för att långa fonder inte får förstöra riskkapitalbolagens varumärke som hittills förknippats mer med ett 60-meters lopp än en seg och utdragen marsch.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS