Förvaltare ger sin syn på om den japanska ekonomin går på tomgång eller om det finns tecken på att bolagsläget är bättre än vad vi tror.
Riskerar missa klipp i Japan
Mest läst i kategorin
Japan är ännu en marknad som investerare verkar ha tappat tron på och flykten från landets aktiemarknad från globala aktörer har varit stort i år. Siffror från Tokyobörsen som levererades via analystjänsten Quick visar att internationella investerare tagit ut 42 miljarder dollar efter årets första fem månader.
Samtidigt har japanska bolag stigande kassaflöde och uppvisar goda intäkter och har attraktiva värderingar, enligt förvaltare Realtid.se talat med.
– Bolagen ger tillbaka mer till aktieägarna, antingen via återköpsprogram eller stigande utdelningar och det är ett stöd för hela marknaden, säger Serge Kasai, portföljförvaltare på japanska Diam under ett Stockholmsbesök.
Han medger att investerarnas syn på Japans aktiemarknad dämpats en del, särskilt det här året. Det beror mycket på oron över Kina men främst på grund av Bank of Japans något överraskande beslut att sänka räntorna, vilket hade en negativ effekt och bidrog till att prognosen för landet försämrades ännu mer. Samtidigt uppger Kasais kollega på Londonbaserade filialen Diam International Martin Pattinson att saker och ting i Japan är betydligt mer positiva än vad som framgår utanför landet.
– Våra förvaltare är alltid lite överraskade över det som sägs här när de kommer över. Det kan bero på en brist på information om vad som händer där borta, säger Pattinson, kundansvarig på Diam International.
Många investerare verkar ha tappat tilltron till statsminister Shinzo Abes ekonomiska reformer. Abenomics har varit implementerat sedan 2012 och investerarnas bild är att ekonomin aldrig verkar ta fart.
– Abenomics är inte en enda policy. Mycket har implementerats, en del har varit framgångsrikt och en del inte så framgångsrikt. Men just nu har vi en väldigt affärs- och ekonomidriven administration och det är viktigt eftersom Japan är ett mycket affärsdrivet land. Japan behöver detta, det är en mogen ekonomi på grund av en åldrande befolkning, säger Kasai.
Det kortsiktiga beteendet beror mycket på flockmentalitet som drivs på av att för många försöker förutspå marknadshändelser. Det uppger Eastspring Investments portföljförvaltare Dean Cashman till Realtid.se. Även bland Japans inhemska investerare har oron lett till en flykt till mer defensiva aktier, men risken där är att missa bra men lågt värderade bolag, menar han.
– Vi fokuserar på våra bästa idéer och det gör vi genom att titta på bolagsnivå. Däremot ser vi på en bredare nivå bevis på så kallade beteendeepisoder i Japan. Många flyr till defensiva aktier, vilket kan förklaras med en generell oro och tro på att man tar skydd i något som är säkert. Men avkastningen för många av de här defensiva aktierna är mindre än vad man kan få för andra tillgångar.
– Det här skapar på något sätt en snedvriden marknad, med ett eget momentum där mer pengar går till samma tillgångar ju mer priset rör sig men det här är sådant vi gillar att utnyttja. Vi säljer därför i det defensiva segmentet och letar möjligheter på annat håll där vi ser värde. Det här kanske är lite smärtsamt på kort sikt men på lång sikt ger det väldigt bra möjligheter, säger Cashman.
Både Diam och Eastspring undviker att titta för mycket på specifika sektorer och letar efter aktier på bolagsnivå. Diams Serge Kasai nämner dock fastighetssektorn och handel som intressant. Den förstnämnda på grund av att den gynnats av de låga räntorna.
Cashman nämner i sin tur också fastigheter men lyfter även fram finansiella aktier.
– Effekten från centralbankens senaste åtgärd var inte så stor på de finansiella bolag vi gillar eftersom de är ganska diversifierade verksamheter. De är välkapitaliserade och har stabila utdelningar bland annat. När det gäller andra områden så har vi hittills haft väldigt lite i bilsektorn eftersom inte inte tyckte värderingarna var attraktiva men nu börjar den komma tillbaka. Av flera anledningar är den inte lika populär så nu ska vi öka på våra positioner efter att ha inte haft stor exponering där på länge, säger Cashman.
Båda förvaltarna arbetar nu med att öka sitt avtryck i Europa och fånga in flera investerare härifrån. I Diams fall siktas det mycket på Norden genom samarbetet med lokala Intervalor medan Eastspring tar ett bredare grepp.
– Vi ser Norden som en viktig marknad för oss. Eftersom vi har ganska specialiserade produkter inom japanska och asiatiska strategier ser vi Norden som en sofistikerad marknadsplats där allokeringar görs till dessa marknader. Vi tycker inte möjligheterna är likadana i andra europeiska länder, säger Diams Pattinson.
Diam – som ägs till lika delar av Mizuo och försäkringsjätten Dai-ichi – siktar bara på aktiva strategier för nordiska kunder.
– En del av våra tillgångar under förvaltning är också i japanska indexfonder men där ser jag inte lika stort intresse, förutom från en del större institutioner. Ska du köra i index kan du lika gärna köpa ETF:er och det erbjuder inte vi, så vi fokuserar på aktiva strategier, säger han.
Eastspring Investments har redan en mindre närvaro i Sverige genom att en av bolagets Kinafonder finns på SEB:s fondplattform men har inte Norden som sitt huvudsakliga mål. Det handlar om en övergripande strategi att öka den europeiska kundbasen, säger Gordon Hogarth, förvaltarens distributionschef för Europa och Mellanöstern. Eastspring öppnade ett kontor i London 2013 för detta ändamål.
– Vi är inte här med Norden i sikte specifikt men vi hoppas absolut etablera fler relationer där framöver. Det är fortfarande i ett tidigt skede men en sak som slagit oss när vi talat med nordiska investerare är att den generella exponeringen mot Asien är mycket mindre än vi trodde. Det har till viss del med utflöden i tillväxtmarknader och volatiliteten i Asien att göra, samt den ökande kortsiktigheten bland fondköparna. Förhoppningsvis ökar intresset för Asien igen, säger Hogarth.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.