Realtid

"Risker för rättssäkerheten"

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 07 maj 2020Publicerad: 07 maj 2020

Svensk Försäkring ser risker för rättssäkerheten med förslaget om Konkurrensverkets utökade beslutanderätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Näringsdepartementets promemoria Konkurrensverkets befogenheter föreslår man att myndigheten i första instans ska få besluta om konkurrensskadeavgift. Därutöver föreslås lagändringar för att genomföra EU-rätt om att ge nationella konkurrensmyndigheter befogenhet att mer effektivt kontrollera efterlevnaden av konkurrensreglerna. Också om att säkerställa en väl fungerande inre marknad.

Men i sitt remissyttrande påpekar Svensk Försäkring att en grundförutsättning för en utökad beslutanderätt för Konkurrensverket är att rättssäkerheten upprätthålls i beslutsfattandet. Detta är enligt Svensk Försäkring inte möjligt utan organisatoriska förändringar.

– Om förslagen blir verklighet kommer Konkurrensverket att ha både en utredande och en beslutande roll. En given utgångspunkt är då att verket organiserar sig på ett sätt som innebär att rollerna inom myndigheten separeras. Trots det innebär sammanblandningen av de olika rollerna i en och samma myndighet i sig risker för rättssäkerheten, säger Anna Hall, jurist vid Svensk Försäkring i en skriftlig kommentar.

Svensk Försäkring menar också att flera av de nya befogenheter som därutöver förslås utgör ingripande åtgärder för företagen. Detta ställer ännu högre krav på att företagens grundläggande rättigheter tas om hand. Till exempel får de nya befogenheterna inte leda till att verket vid platsundersökningar granskar mer än vad som är proportionerligt eller att företagen, utan avsikt att sabotera utredningen, påförs en sanktionsavgift. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]