Realtid

Riksrevisionen: Tingsrätterna måste bli mer effektiva

Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 24 mars 2017Publicerad: 24 mars 2017

"Det jag tycker är särskilt intressant är att det finns så stor spridning i effektiviteten hos tingsrätterna" säger riksrevisor Stefan Lundgren till Realtid. Riksrevisionen uppmanar nu tingsrätterna att förbättra effektiviteten i sina verksamheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksrevisionen har presenterat granskningen ”Tingsrätters effektivitet och produktivitet”. Resultatet visar på skillnader mellan olika domstolar.
Staten har under en längre tid arbetat med att reformera tingsrätterna. Reformerna har bland annat inneburit att antalet tingsrätter minskats från 96 stycken till dagens 48. Samtidigt har arbetssättet inom tingsrätterna förändrats. Men trots statens mångåriga arbete för att förbättra tingsrätternas effektivitet finns indikation på brister. Till exempel missade en tredjedel av tingsrätterna, 17 stycken, regeringens verksamhetsmål för tvistemål under år 2015.

Den sammantagna bilden av produktivitetsutvecklingen i domstolarna är att den har sjunkit över tid, står att läsa i rapporten. Det är färre tingsrätter som visar en positiv produktivitet och ett större antal som uppvisar en negativ sådan. I genomsnitt ligger produktiviteten under medeltalet hos andra statliga myndigheter där Riksrevisionen har mätt produktiviteten.

Resultaten lyfter även ett antal frågor vars svar ligger utanför granskningen, men som kan ge vägledning i tingsrätternas effektiviseringsarbete. En sådan fråga är till exempel vad som ligger bakom de stora skillnaderna för olika år hos vissa tingsrätter. Att försöka hitta förklaringsfaktorer till dessa stora variationer kan ge vägledning om åtgärder eller händelser som har haft en stor påverkan på produktiviteten.

Det produktivitetsmått som använts i granskningen gör det möjligt att beräkna produktiviteten även i de fall där det sker teknologiska förändringar. Partiella mått, som till exempel arbetsproduktivitet, kan exempelvis vara missvisande när teknologiska förändringar sker.

– Det jag tycker är särskilt intressant är att det finns så stor spridning i effektiviteten hos tingsrätterna, vilket man måste tänka på i det fortsatta utvecklingsarbetet. Det svårt att hitta en förklaring till att det ser ut som det gör, säger riksrevisor Stefan Lundgren till Realtid.

Riksrevisionen rekommenderar Domstolsverket att i ett effektiveringsarbete ta hänsyn till att vissa tingsrätter bedöms vara mer effektiva än andra samt att tillsammans med domstolarna identifiera vilka faktorer som påverkar effektivitet och produktivitet.

– Vi kommer nu att tillsammans med tingsrätterna diskutera hur vi ska gå vidare med att identifiera vilka faktorer som påverkar skillnader i effektivitet, för att sedan komma fram till vad som är möjligt för tingsrätterna att påverka, säger Martin Holmgren, generaldirektör, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Riksrevisionens rekommendationer ligger helt i linje med det sätt på vilket Domstolsverket arbetar tillsammans med domstolarna, bland annat genom verksamhetsutveckling och erfarenhetsutbyten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]