Realtid

Riksgälden tveksam till bankunionen

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 24 apr. 2020Publicerad: 24 apr. 2020

Sverige bör avvakta att gå med i bankunionen. Det skriver Riksgälden i ett remissvar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksgälden anser bland annat att Sverige givet den finansiella sektorns stora betydelse för ekonomin bör säkerställa en likvärdig behandling inom den så kallade Tillsynsmekanismen innan tillsynsansvaret för svenska institut överförs till EU. Enligt den nuvarande beslutsordningen kommer Sverige inte att ha samma ställning som euroländerna i tillsynsbeslut. 

När det kommer till hanteringen av banker i resolution kommer Sverige däremot att behandlas likvärdigt med euroländer. Det innebär dock att Sverige inte alltid kommer att delta då resolutionsbeslut om svenska institut fattas eftersom Resolutionsnämnden, vid oenighet, fattar beslut utan att nationella resolutionsmyndigheter deltar.

En bärande idé för bankunionen är att medlemsländerna ska dela på kostnaden för krishantering. 

– Sverige har kommit längre än andra EU-länder i vissa avseenden och ställt striktare krav på svenska banker för att bygga upp skyddsvallar inför en eventuell kris, skriver Riksgälden enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Europeiska banker uppnår inte lika höga krav och därtill dras många banker inom bankunionen med betydande nödlidande lån.

– Sammantaget talar detta för att försäkringsvärdet för Sverige av att dela på risken för bankkriser med Europa är begränsat, eller rentav negativt i dagsläget, skriver Riksgälden.

Även Finansinspektionen är tveksam till ett svenskt medlemsskap, Riksbanken däremot är positiv. 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]