Svenska bolags växande beroende av en viss sorts finansiering riskerar att orsaka en ny kollaps på marknaden. ”Riskerna ligga kvar”, säger Riksbankschefen.
Riksbankschefen varnar för tickande bomb
Mest läst i kategorin
Riksbankschefen Erik Thedéen riktar en skarp varning om det växande beroendet av företagsobligationer som finansieringsmetod för svenska bolag.
2020 kollapsade marknaden för företagsobligationer, vilket tvingade Riksbanken att ge den konstgjord andning. Dagens risker överstiger de som ledde till kollapsen för fyra år sedan, menar Thedéen.
Missa inte: Efter SVB-kollapsen: Riksbanken granskar svenska storbanker. Realtid
”Det berodde på den snabba tillväxten, snabba uttag och dåligt fungerande obligationsfonder – och i stort verkar de riskerna ligga kvar”, säger han till Finanswatch.
Större storlekar än 2020
Företagsobligationer medför betydande risker, om många investerare samtidigt försöker lösa in sina andelar. Det kan i sin tur skapa likviditetsproblem – och destabilisera finansmarknaden.
Thedéen pekar också på att fondstorlekarna i dag är större än under 2020, vilket ytterligare förstärker riskerna.
Läs mer: Storbankerna oense om svenska tillväxten. Realtid
Uppmaningen
För att minska riskerna arbetar EU på nya regler för likviditetshantering i fonder. Samtidigt uppmanar Riksbankschefen bolagen att agera självmant.
”Flera av de här fonderna skulle kunna införa bromsande åtgärder frivilligt, genom att i sina styrelser bara konstatera: ’Vi ska inte ha den här risken’”, säger Thedéen.
Riksbankschefens varning är tydlig: Utan proaktiva åtgärder riskerar vi nya finansiella kriser.
Missa inte: Riksbanken om sänkta amorteringskrav: ”Inte hållbart”. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.