Kronans kraftiga försvagning och Donald Trumps seger i USA-valet sätter press på Riksbanken inför torsdagens räntebesked. Hur aggressivt vågar man agera?
Riksbankens räntedilemma efter USA-valet
Mest läst i kategorin
På torsdagsmorgonen väntas Riksbanken leverera årets fjärde räntesänkning. Både marknadens prissättning och prognoserna pekar mot en dubbelsänkning.
Men nu kan utsikterna för en sådan ha grusats efter Donald Trumps valseger i USA. Sedan början av oktober har kronan försvagats med 7 procent mot dollarn. Efter valsegern har dollarn stärkts och kronan ytterligare sjunkit i värde.
Läs mer: USA-valet: Så ska du tänka kring din portfölj. Realtid
Därmed ökar risken för inflation, vilket kan lägga krokben för Riksbanken att sänka räntan.
Riksbanken kan köpa sig tid
Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB (börskurs SEB), tror att man kanske kan försöka köpa sig lite tid genom att ”bara” sänka räntan med 0,25 procentenheter – och drar till med en dubbelsänkning vid ett senare tillfälle.
”Det skulle inte vara avgörande för svensk ekonomi eller hushållens ekonomi om Riksbanken avvaktar”, säger han till Dagens Nyheter.
Missa inte: Sverige tillbaka i recession – Riksbanken pressad. Realtid
Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken (börskurs Handelsbanken), att direktionen sannolikt prioriterar konjunkturen och mindre bekymrar sig för kronkursens utveckling, så länge som inflationen hålls i schack.
Marknaden tycks som tidigare nämnt gå på Nymans linje och luta starkt mot en dubbelsänkning på torsdag. En nyligen genomförd SEB-enkät visar att 63 procent av räntehandlarna tror på en sådan sänkning, skriver Finwire.
Läs mer: USA-valet: Riksbanken kan tvingas hålla räntan högre. Realtid