Sverige kommer ha ett stort banksystem även om Nordea flyttar huvudkontoret till Finland, och det finns sårbarheter kopplade till det svenska banksystemets storlek och koncentration, skriver Riksbanken i stabilitetsrapporten.
Riksbanken: Risker kvarstår även om Nordea flyttar
Mest läst i kategorin
Det svenska banksystemet är stort både i förhållande till den svenska ekonomin och i ett europeiskt perspektiv, skriver Riksbanken i stabilitetsrapporten som publicerades under onsdagen.
Det svenska banksystemets tillgångar uppgår idag till motsvarande 400 procent av bruttonationalprodukten.
Om Nordea som planerat flyttar sitt huvudkontor från Sverige till Finland i oktober nästa år minskar visserligen denna siffra till knappt 300 procent av BNP. Men Nordeas verksamhet i Sverige bedöms inte förändras vad gäller storlek och nära sammanlänkning med övriga banker.
En förändring om Nordea flyttar till Finland är att Sveriges formella ansvar för Nordea minskar. Finland som är medlem av bankunionen skulle istället få ett ökat ansvar. Fullt utvecklad erbjuder bankunionen ett betydande mått av riskdelning mellan medlemsländerna, vilket reducerar de potentiella kostnaderna för ett enskilt land om banksystemet får problem.
Bankunionens institutioner är dock fortfarande ganska nya och ännu inte kompletta i alla delar. Därmed ligger än så länge en hel del ansvar kvar på de enskilda länderna i unionen.
Ur ett svenskt stabilitetsperspektiv är det viktigt att flytten av Nordea inte leder till ökade finansiella stabilitetsrisker, genom till exempel minskade kapital‐ och likviditetskrav för banken, samt att Finland kan axla det ansvar som följer av flytten till en bankunion som ännu inte är helt komplett, skriver Riksbanken i stabilitetsrapporten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.