Realtid

Rika knösar vägrar lämna över till sina barn

En bild på en äldre man i kostum som fiftar med dollarsedlar, en annan bild på en ung person i långt hår som ser sur ut.
Många företagsledare kämpar med en inre konflikt: de vill bevara sina arv inom familjen men har svårt att släppa taget om verksamheten. (Foto: Pexels)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 12 dec. 2024Publicerad: 12 dec. 2024

När historiens största arvsskifte står för dörren uppstår konflikter mellan generationerna. Företagare tvekar att släppa kontrollen – medan unga arvtagare inte anses ha vad som krävs för att axla manteln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler framgångsrika företagare står inför att lämna över sina verksamheter och rikedomar till sina barn.

Hela 90 biljoner dollar förväntas byta ägare de närmsta 20 åren – enbart i USA. Milleniegenerationen, som avser personer som är födda mellan 1981 och 1996, tros därmed bli den rikaste generationen någonsin.

Men trots den historiska övergången tvekar många företagare att släppa taget om sina verksamheter, vilket kan få betydande konsekvenser för både företag och arvtagare.

Missa inte: ”Kan millennials och Gen Z rädda ESG-investeringarna?”. Realtid

Enligt en rapport från banken HSBC saknar en majoritet av entreprenörerna en klar plan för att lämna över sina företag, uppger Fortune.

Endast 12 procent har en fullständig strategi – och bara 26 procent har ens påbörjat samtal om övergången. Många företagsledare kämpar med en inre konflikt: de vill bevara sina arv inom familjen men har svårt att släppa taget om verksamheten.

Dåligt förberedd

”Det är en dubbel utmaning. Företagsägare vill lämna ett arv till sina barn men oroar sig för den stress och de personliga uppoffringar som det innebär”, säger Christo Scott, chef på HSBC Global Private Banking.

ANNONS

Den yngre generationens roll i denna övergång är omdebatterad.

Läs även: Buffett dissar dynastier: ”Besatta av rikedom”. Realtid

Salvatore Buscemi, medgrundare av Brahmin Partners, menar att millenniegenerationen är dåligt förberedd för att hantera stora mängder kapital.

”Det finns en risk att arvet leder till kortsiktigt tänkande och minskad vilja att utmana sig själva”, säger han.

Läs mer: Nej till arv – därför kan nästa generation bli lottlös. Dagens PS

ANNONS

Nya möjligheter

Samtidigt visar HSBC:s rapport att många entreprenörer oroar sig för om nästa generation har intresset och kompetensen att leda företagen vidare. Trots detta uttrycker 77 procent av företagarna stort förtroende för sina efterträdare.

Multimiljardären Warren Buffett, vd för Berkshire Hathaway, har i en bolagsrapport betonat vikten av att skapa tydliga planer för att undvika konflikter och missförstånd kring förmögenhetsövergångar.

ANNONS

Samtidigt kan detta gigantiska skifte öppna dörrar för nya möjligheter, där yngre arvtagare kan välja att fokusera på arbete som skapar samhällsnytta, skriver Fortune.

Läs även: Bråk om arv splittrar familjer – så säger lagen. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]