Realtid

Revisionsbyråerna välkomnar RN:s förslag

Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 07 mars 2017Publicerad: 07 mars 2017

UPPDATERAD De revisionsbyråer som Realtid har varit i kontakt med är positiva till RN:s promemoria om hur framtidens revision ska se ut. EY:s styrelseordförande Jonas Svensson hade dock gärna sett att promemorian även tog upp hur myndigheten ska finansieras framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Revisorsnämnden har överlämnat promemorian ”Framtida revisionen – förslag till åtgärder för förbättrad revisionskvalitet och stärkt förtroende för revisorer och revisionen i Sverige” till regeringen. I promemorien presenteras olika förslag för att komma till rätta med de brister som uppmärksammats, till exempel att "särsvenska" regler hämmar konkurrenskraften och att revisionens roll i samhällsstyrningen inte är tillräckligt tydlig.

De revisionsbyråer som Realtid.se har varit i kontakt med är positiva till Revisorsnämndens promemoria.

Grant Thornton, Mia Rutenius, auktoriserad revisor och partner:

–  Revisorsnämndens PM föreslår att en översyn skall ske avseende kraven på revisorer och revisionen i syfte att lämna ett förslag till hur revisionen i Sverige kan stärkas. Kvalitet, oberoende och integritet är centrala begrepp för oss som verkar i revisorsrollen och när det gäller oss kvalificerade revisorer så har det under de senaste åren skett en rad förändringar i syfte att just ytterligare öka kvalitet och oberoende – inte minst genom revisionspaketet där regelförändringarna trädde i kraft sommaren 2016. Som Revisorsnämnden också skriver i sin rapport så finns det sedan länge en normering som styr såväl yrkesetik och revisionskvalitet som tillsynsverksamhet för oss kvalificerade revisorer (privat revision). Revisorsnämnden föreslår i sitt PM att motsvarande normering borde införas för även för revisorer inom offentlig sektor.

Mia Rutenius fortsätter:

–  En kvalitativ och oberoende revision borgar för att den information som intressenterna – finansiella marknaden, medborgare och andra – är korrekt och går att förlita sig på. Därför är det nyttigt med en mer transparent och öppen diskussion kring revisorns roll och uppgifter, som föreslås i Revisorsnämndens PM. Olika intressenters förväntningar på oss revisorer är inte alltid helt klara så för branschen som sådan tror jag att det är hälsosamt med en mer öppen diskussion  – vi har givetvis själva ett stort ansvar i att förmedla vad som ligger i vår roll och vårt uppdrag. För en intressent till ett bolag eller en offentlig institution är det nog inte alltid klart vad som skiljer en revisor inom privat sektor från den revision som bedrivs i offentlig sektor, likaså vad en lekmannarevisors uppdrag innefattar – även i denna fråga vore det önskvärt med en mer öppen debatt.

PWC:s vice vd Johan Rippe:

– Vi tycker det är mycket bra att revisionens roll i näringsliv och samhälle diskuteras så att revisionen är ändamålsenlig och bidrar till förtroende i ett väl fungerande näringsliv och samhälle i alla dimensioner. RNs förslag om att modernisera revisionen i kommunerna och offentlig verksamhet är därför mycket välkommet och skulle bidra till högre kvalitet och samhällsnytta. Vi anser dessutom att det är särskilt bra att man från RNs sida lyfter frågan om att minska särsvenska regler för revision och revisionsföretag. Detta är en nödvändighet för att vi som bransch ska kunna utgöra ett modernt och ändamålsenligt stöd åt företag, organisationer och dess intressenter och ägare.

ANNONS

KPMG:s chefsjurist Peter Åkersten:

– Revisionens framtid och dess utmaningar har sedan en tid legat högt på agendan både inom vårt företag och inom branschen, vi välkomnar alla initiativ som bidrar till att tydliggöra revisionens roll gentemot det samhällsintresse som uppbär revisionen.

Han fortsätter:

– Utvecklingen inom regelverksområdet är sedan en tid tillbaka intensiv och självfallet viktig för att underbygga det förtroende som är fundamentalt för revisonen, men det är så klart också viktigt att komma ihåg att revisorsyrket i grunden måste framstå som ett attraktivt yrke för att därigenom även fortsättningsvis kunna attrahera nya, yngre medarbetare till branschen som på sikt kan bidra till utvecklingen av revisorsrollen genom att bli framtidens revisorer. Förmågan att hantera en tilltagande reglering och kontroller av revisorer och att samtidigt behålla förmåga att rekrytera framtidens revisorer framträder som en av de fundamentala utmaningar som branschen står inför.

EY:s styrelseordförande Jonas Svensson:

– Vi tycker att det här är en bra promemoria som ligger i linje med det som vi och branschen har drivit kring en rad viktiga frågor som berör oss. Vi är glada att de tar upp frågor som att särsvenska regler behöver arbetas bort och hur man generellt bör arbeta för att stärka förtroendet för branschen. Nu finns det ett högt förtroende för revisionsbranschen, men vi vill gärna att förtroendet ska bli högre. Det som betonas mycket i pm:et är statlig och kommunal revision, både vad gäller tillsynen och kravet på vem som ska bedriva revisionen. Vi ser ett stort värde i att man utreder dessa frågor, framförallt ur intressenternas perspektiv.

Jonas Svensson berättar att han även gärna hade sett att man hade tagit med andra delar som rör Revisorsnämnden, till exempel hur den ska finansieras framöver och hur tillsyn av kommunal och statlig revision skulle påverka kostnadsramen för Revisorsnämnden. När det gäller ekonomiska föreningar, som han anser tas upp på ett bra sätt i promemorian, anser Jonas Svensson att man även kan dra paralleller till bostadsrättsföreningar som i många fall revideras på olika sätt beroende på om föreningen valt en kvalificerad revisor eller inte.

Deloitte har avböjt att kommentera.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS