Restates vd Patrik Rosén har med hjälp av ett bulvanupplägg och vänner och bekanta, kuppat igenom en ombildningsaffär i Rågsved.
Restates vd polisanmäls
Mest läst i kategorin
Restate är, enligt egen uppgift, störst i Sverige på ombildningar. På hemsidan skriver bolaget att man genomfört var tredje ombildning i landet.
Realtid har tidigare rapporterat om hur ombildningskonsultens vd, Patrik Rosén, satt på dubbla stolar i obligationshärvan kring Nord Fondkommission och den numera kraschade Octego-gruppen.
Patrik Rosén var själv involverad i Octego-gruppens lånekarusell, bland annat i egenskap av styrelseordförande i ett av gruppens företag. I skrivande stund står det klart att långivare till Octego-gruppen förlorat ett par hundra miljoner kronor, två av Octegos företrädare utreds av Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen har satt stopp för Nord Fondkommissions verksamhet.
Nu har sökljuset hamnat på Restates vd Patrik Rosén, men detta med anledning av en annan härva. Tidningen Hem & Hyra berättar om hur han med hjälp av ett bulvanupplägg och vänner och bekanta, kuppade igenom en ombildningsaffär i Rågsved.
Det var 2020 som en ombildning röstades igenom i Rågsved i södra Stockholm. På pappret såg allt ut att ha gått rätt till. Men Hem & Hyra har avslöjat att ombildningen gick igenom endast på grund av att sju utomstående personer röstade igenom förslaget.
Dessa personer hade skrivit sig på adressen kort tid innan köpstämman för att rösta igenom ombildningen från hyresrätter till bostadsrätter. Några dagar senare hade samtliga av de nya grannarna folkbokfört sig på sin gamla bostadsort – Halmstad. Om köpstämman hade gått rätt till, hade nej-sidan vunnit.
Dessa sju personer har, enligt tidningen, på olika sätt kopplingar till Restates vd Patrik Rosén.
– Initiativet kom från fastighetsägaren som ville ombilda. Jag fick uppdraget att lösa det. Jag erbjöd ett antal personer i min bekantskapskrets att bli hyresgäster. Så kunde ombildningen genomföras. Det var fel och givetvis dumt gjort, säger Patrik Rosén till Hem & Hyra.
Det ”dumma” tilltaget har fått oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) att gå i taket. Lindblom har polisanmält Restates vd för misstänkt bedrägeri, folkbokföringsbrott och osant intygande.
– Han erkänner ju brott så jag förutsätter att polisen inleder en förundersökning. Polisen bör även titta på de andra som förekommer i ärendet för att utreda om de har gjort sig skyldiga till brott, säger hon till Hem & Hyra.
Även justitieminister Morgan Johansson (S) har reagerat. Nu vill han tillsätta en utredning för att kunna skärpa lagen och täppa till luckorna.
– Hela ombildningsbranschen verkar vara en skumraskbransch. Mycket pengar står på spel för de här konsulterna och därför använder de sådana här metoder. Vad jag förstår har de också använt sig av rent kriminella upplägg. Sånt som gangstrar brukar hålla på med – att spökskriva människor på adresser för att tvinga igenom en affär. Det är helt oacceptabelt, säger han.
Rosén reagerade på varningar
I november förra året rapporterade Realtid att branschorganisationen Fastighetsägarna varnar för att ombildningar till bostadsrätter kan gynna kriminella.
Varningen kom inför stundande massombildningar i Göteborg.
Med anledning av Realtids artikel skrev Patrik Rosén – som nu alltså själv är polisanmäld och dessutom har fått justitieminister Morgan Johansson att reagera – ett debattinlägg i vilket han hävdar att frågan om kriminalitet i bostadsrättsföreningar är kraftigt uppblåst.
”Kriminaliteten är ett gift som ständigt hittar nya vägar och tyvärr har det även drabbat bostadsrättsföreningar. Men att stoppa ombildningar eller att införa nya regler som försvårar för människor att köpa bostadsrätter är att skjuta rejält bredvid målet”, skriver han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.