Bonusbråket intensifieras och tonen skärps. Remium pekar på brister i Patrik Gransäters bevisning.
Remium vill stoppa förhör med Grünthal
Mest läst i kategorin
Uppdatering: Se fotnot.
Bonusbråket börjar närma sig datumet för domstolsförhandlingarna. Tonen på de inskickade yttrandena och svaromålen blir alltmer hård mellan parterna.
Remium skriver i ett svaromål till Patrik Gransäters senaste yttrande att vittnesförhöret med Louise Grünthal, som var ansvarig för likviditetsgarantin i Remium, är alltför opreciserat. Remium menar att det inte framgår vad hon ska uttala sig om förutom anställningen av Gransäters son.
"Remium har tidigare påpekat liknande brister i Gransäters tidigare åberopade "bevisning". Gransäter bör föreläggas att klargöra de brister som Remium påpekat".
Remium beskriver Patrik Gransäter som en erfaren affärsman som haft framskjutna positioner innan han började på Remium.
"Remiums rutiner fångade dock till slut ett otillbörligt beteende som ledde till att han avskedades (det har visat sig att även tidigare arbetsgivare nödgats avbryta hans anställning)."
Remium svarar även på Patrik Gransäters åberopande av de omdiskuterade breven. Ett av Patrik Gransäters huvudbevis i tvisten är ett brev daterat 26 augusti 2011 där han pekar på att innehållet visar på att förlikningsavtalet inte omfattade uppskjuten bonus från 2010 utan om 2011, vilket betyder att han har en uppskjuten bonus att utkassera.
Remium menar å sin sida att det inte fanns någon uppskjuten bonus från 2011 vid tiden för förlikningsdiskussionerna som faktiskt ägde rum under 2011. Remium uppger att brevet istället utgör ett svar på ett kravbrev som Patrik Gransäter skickat till Remium. I kravbrevet begärde Patrik Gransäter skadestånd på cirka 1,6 miljoner kronor dels på grund av utebliven lön, dels för utebliven pensionsavsättning samt dels för utebliven bonus. Remium bestred kravet men erbjöd samtidigt en eventuell bonus avseende en del av verksamhetsåret 2011. Enligt Remium avstod Gransäter från sina anspråk förutom tre månadslöner som han beviljades enligt förlikningsavtalet.
Patrik Gransäter har å sin tur tidigare nekat till att han blivit "illa företrädd av sitt dåvarande ombud", Viktor Magnell, under förlikningen. Detta är ett påstående som Remium tidigare men även i det senaste yttrandet tillbakavisar.
"Det är anmärkningsvärt att han ansåg sig dåligt representerad av sitt juridiska ombud, dels eftersom det juridiska ombudet var synnerligen kvalificerat, dels eftersom Gransäter var förmögen att på egen hand granska och förhandla avtal av det aktuella slaget", skriver Remium som anser att det saknas grund av riva upp denna förlikning.
Remium har å sin sida åberopat vittnesförhör med Kjell Dufveblad (Ordförande Remium), Gunnar Mannerheim (fd styrelseledamot), Petra Sas (vd Remium) samt Mikael Larsson (Aktiemäklare på Remium).
Patrik Gransäter anser att han har rätt till 2.064.792 kronor plus ränta (Riksbankens referensränta +8 procent) från den dagen som stämningen delgavs Remium till dess betalning sker. Av denna summa avser Gransäters bonus 1.290.492 kronor (60 procent av den) och 774.300 utgör vinst på preferensaktier i fastighetsbolaget som förvärvades av bonusen. Patrik Gransäter uppger att bruttobeloppet uppgår till 3.136.229 kronor.
Huvudförhandling äger rum den 30 och 31 januari 2017.
Fotnot: Sedan det här artikeln publicerades har Patrik Gransäter dragit tillbaka åberopandet av Louise Grüntahl som vittne (Redaktionen, 02-27-2017)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.