Att gå en MBA-utbildning, framför allt på ett toppuniversitet, lönar sig. Det senaste året har löneökningen varit den största på tio år för dem med MBA-examen, i snitt en ökning av årslönen med motsvarande 62.000 kronor rapporterar Financial Times.
Rekordstor löneökning för ekonomer med MBA-examen
Mest läst i kategorin
En undersökning som redovisas i dagens Financial Times visar att en årslön för ekonomer med MBA-examen i snitt är 142.000 USD tre år efter att de tagit sin examen. Det är en ökning med motsvarande 62.000 kronor jämfört med förra året. Inte sedan 2006 har det varit en så stor löneökning. Efter finanskraschen 2008 fram till 2013 stod lönerna nästan helt stilla på en ungefärlig snittnivå av 127.000 USD. Snittlönen för ekonomer utan MBA-examen är bara på ett ungefär hälften så hög.
Dock hävdar många som tagit MBA-examen, enligt Financial Times, att de inte enbart gjorde det för att få en högre lön. En tidigare Stanford-student citeras: "Jag gjorde större framsteg när det gäller min personliga utveckling under mina två MBA-år på Stanford än under hela mitt liv dessförinnan."
De senaste åren har inneburit en "golden age" för MBA-jobb enligt Financial Times som förklarar det med en stor och ökande efterfrågan på ekonomer med MBA-examen (Masters of Business Administration). Allra högst genomsnittslön tre år efter examen har de som jobbar inom finanssektorn, i snitt 159.000 USD, det vill säga cirka 1,4 miljoner kronor.
En annan faktor som spelar stor roll för lönen är vilken skola man tagit sin MBA-examen på. I USA ligger Stanford Graduate School of Business i topp med en genomsnittslön på 195.000 USD, cirka 1,7 miljoner kronor, efter tre år i arbete. Av de 100 topprankade MBA-universiteten i världen är 56 amerikanska och 13 brittiska, men allra högst i topp ligger Insead med campus i Frankrike och Singapore.