Transaktionsvolymerna ökade med 39 procent och kontorsfastigheter är mest eftertraktade.
Rekordstark start på året
Mest läst i kategorin
Under första kvartalet 2016 uppgick transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter till 35 miljarder kronor, enligt fastighetsrådgivaren Savills senaste rapport. Investeringsvolymen var 39 procent högre än första kvartalet 2015 och 11 procent högre än det tidigare rekordet för ett första kvartal, som var från 2007.
— Den goda tillgängligheten på kapital, både eget och lånat, har bidragit till ett mycket starkt läge på fastighetsmarknaden. Sverige präglas av en stark och expansiv penningpolitik och ekonomin väntas förbli robust under hela 2016. Det låga ränteläget har bidragit till en fortsatt stark efterfrågan på fastigheter, från både svenska och utländska investerare, säger Peter Wiman, analyschef på Savills i Sverige.
Kontorsfastigheter är fortfarande är den mest eftertraktade fastighetstypen att investera i och uppgick till 24 procent av den totala volymen. Bostäder stod för 20 procent av transaktionsvolymen och industrifastigheter för 19 procent .
Enligt Savills har utländska investeringar i Sverige ökat kontinuerligt sedan 2009 och utländska investerare stod för 21 procent av den totala transaktionsvolymen förra året. Andelen utländska investerare har fortsatt att öka under 2016 och har redan nått 24 procent under första kvartalet.
Utsikterna för 2016 är positiva konstaterar Savills. De senaste räntesänkningarna från Riksbanken kommer att gynna fastighetssektorn och hålla kostnaderna för finansiering på historiskt låga nivåer.
—Det är fortfarande en brist på utbudssidan, och efterfrågan på tillgångar i alla sektorer och geografiska marknader kommer sannolikt att förbli hög. Avkastningen i alla fastighetssektorer väntas förbli stabil, men vi räknar med att hård konkurrens för de mest populära tillgångarna kan leda till att investerare vänder sig till sekundära tillgångar, kommenterar Fredrik Östberg, Head of Investment på Savills i Sverige.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.