800 nyutexaminerade varav 301 svenskar deltar i årets upplaga av EY:s nordiska introduktionsprogram. Ekonomerna dominerar, men antalet ingenjörer blir successivt fler.
Rekordmånga nyutexaminerade till EY
800 nyrekryterade direkt från universitet och högskola är i dag på väg till Toledo, Spanien, för att delta i EY:s nordiska introduktionsprogram.
Sedan några år tillbaka är EY – som enda stora revisionsbyrå – helt integrerad på nordisk nivå. Introduktionsprogrammet för nyutexaminerade erbjuder en direkt inblick i hur globalt företaget är. Det menar HR-direktör Agneta Strandberg:
– Programmet speglar hur globala vi är; vår lägsta nivå är inte nationell utan nordisk. Där skiljer vi oss från alla övriga byråer, säger hon.
I år når antalet deltagare all time high med 800 personer. Det höga antalet speglar en kraftig tillväx i företaget de senaste åren, dels genom förvärv av andra verksamheter – i Danmark tog man över KPMG för några år sedan – dels genom god tillväxt i befintliga affärsområden samt utveckling av nya tjänster.
Ingen ökad personalomsättning ligger bakom det ökade intaget, enligt Agneta Strandberg.
Tecken börjar synas på den förväntade trenden att rekryteringsbasen till revisionsyrket håller på att breddas: Av de 301 nyutexaminerade personerna som kommer att börja i den svenska verksamheten är 37 jurister och 29 har ingenjörsbakgrund. Merparten, 235 personer, är utbildade i ekonomi.
– Ingenjörerna gör successivt sitt intåg i branschen; de flesta rekryteras fortfarande till rådgivning men vi börjar även ta in ingenjörer till revision, säger Agneta Strandberg.
Sedan i somras gäller nya, flexiblare utbildningskrav för revisorer. Agneta Strandberg ser fram emot att så småningom se effekten av dem:
– Det ska bli intressant att se hur vår rekrytering till revision kommer att se ut när man släpper på kraven. I Storbritannien har man ju länge rekryterat personer med annan bakgrund än ekonomiutbildning och tagit på sig att utbilda dem inom företaget.
Det är välkänt att revisionsbranschen tar ett stort ansvar för att nyutexaminerade redovisningsekonomer får praktisk fortbildning efter examen från universitet och högskola.
De som nu börjar på EY kommer att stanna cirka 4-5 år i genomsnitt, vilket knappt räcker för att bli revisor.
– Ska man få full utväxling på den utbildning som vi kan erbjuda så bör man stanna tills man blir auktoriserad revisor. Därefter har man goda möjligheter att välja en attraktiv karriärväg både i eller utanför byrån, säger Agneta Strandberg.
Samtidigt menar hon att win win-situationen i princip uppstår från dag ett.
– Vi rekryterar de personer vi behöver och vi behöver fler på lägre nivåer än högre. De blir en del av vår leveransorganisation och bidrar från dag ett. Utbildningen de får, får de för att klara av arbetsuppgifterna.
Vad betyder introduktionsprogrammet för medarbetarna?
– Jag tror att det är en fantastisk möjlighet att få starta på det här sättet. De får möta både sina nordiska kollegor och medarbetare över de olika servicelinjerna. Samtidigt är det tuffa dagar, de förbereds för att snabbt kunna lösa utmanande uppdrag åt våra kunder och arbeta i en internationell miljö. Dessutom handlar det om att bygga nätverk och skapa värdefulla relationer, säger Agneta Strandberg.
EY:s integrerade nordiska organisation har totalt cirka 6 600 medarbetare på 130 kontor i Norden.